0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nőnap: készülnek a csúcsforgalomra a virágosok

A tapasztalatok szerint ajándékozottanként jellemzően legalább 1000 forintért vásárol egy-egy vevő virágot, jellemzően hazai termesztésű fréziát, jácintot, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt.

A tavasz hírnökei, a friss, üde színek a jellemzőek, és sokan veszik az előre elkészített egyszálas díszeket vagy kis csokrokat, amikkel a virágosok is készülnek a péntek reggeli vásárlói rohamra.

A nőnaphoz közeledve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve készített virágpiaci körképet. A nőnap a „legvirágosabb” jeles napok közé tartozik, ilyenkor a virágüzletek átlagos napi forgalma megtöbbszöröződik. Ellentétben több más jeles alkalommal,

a nőnap a virágok tekintetében „egynapos” ünnep, azaz szinte mindenki március 8-án vásárol és ajándékoz virágot,

a megelőző vagy az azt követő pár napban nem igazán. A tapasztalatok szerint, ha hétköznapra esik a nőnap – ahogy idén is –, az jót tesz a virágüzletek forgalmának, hiszen akkor a családtagok mellett a kolléganőknek is sokan vesznek virágot.

Természetesen nagyban függ egy-egy vásárlás értéke attól, hogy ki hány hölgynek vesz virágot, de a virágárusok tapasztalatai szerint egy-egy vevő legalább ezer forint értékben költ ilyenkor. A vásárlók körében a legnépszerűbbek az egyszálas virágok és a kisebb csokrok, illetve a tavaszi hagymás cserepes virágok, a piaci keresletet nagy mértékben el tudják látni a hazai termesztők. Kisebb-nagyobb csokrokat is előszeretettel választanak a vevők, elsősorban családtagoknak, vagy közelebbi barátoknak.

A virágosok előre elkészített egyszálas virágdíszekkel vagy kisebb csokrokkal, cserepes virágokkal készülnek 8-ára, ezek szépen díszítve azonnal elvihetőek. Kisebb méretben készülhetnek most nagyon divatos virágdobozok is, de nőnapon – miután egy-egy vásárló több hölgyet is köszönt (ellentétben a Valentin-nappal) – inkább a kisebb „kiszerelések” a népszerűek.

A legtöbben díszítve veszik a virágot, legyen ez egy szép szalag, egy kis tavaszi hajtásos ág, barka, vagy egy kis zöld kiegészítő mellé.

Egy átlagos virágüzlet több száz szál virágot ad el nőnapkor, de természetesen ez nagyban függ az elhelyezkedéstől, törzsvásárlói körtől illetve a promócióktól is. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, amit most egy még nagyobb dömping, a nőnap, s májusban az anyák napja illetve a ballagások követnek.

Sokan lepik meg párjukat Nőnap alkalmából

Százból 84 nőnek kedveskedik párja nőnap alkalmából. A párkapcsolatban élő magyar nők hatvan százaléka kap valamilyen segítséget a házimunkában: a férfiak leginkább a bevásárlásban segítenek és kiürítik a szemetet. Ettől függetlenül a nők zöme több mint 8 órát tölt hetente házimunkával, és „énidőre” egyötödüknek csupán heti egy-két óra jut, derült ki a Nielsen 2019 februárjában a nőnap kapcsán 800 fő megkérdezésével végzett országos, reprezentatív felméréséből.

Nem mennek el szó nélkül a nőnap mellett a férfiak: a megkérdezett, párkapcsolatban élő nők 84 százaléka úgy nyilatkozott, partnere kedveskedik neki március 8-án.

A férfiak négyötöde (80+%) emellett születés- és névnapok, valamint karácsony alkalmával lepi meg kedvesét. Az évfordulók tekintetében már kevésbé aktívak, a nők 57 százaléka kap ilyenkor figyelmességet. A nők 8 százaléka semmilyen alkalomból nem kap ajándékot.

A háztartási feladatokat illető munkamegosztásról érdeklődve kiderült, hogy otthon a férfiak 57 százaléka segít be, ráadásul szerencsére „önként és dalolva” (10-ből 9 esetben). A nőknek leginkább a bevásárlásban (78%) és a kuka kiürítésében (76%) nyújtanak segítő kezet. Százból hatvan nőnek segít a párja az olyan általános takarítási munkákban, mint például a porszívózás és felmosás. A gyerekekkel kapcsolatos feladatok (uzsonnakészítés, fuvarozás; stb.) is javarészt a nőkre hárulnak: közel kétharmaduk saját maga végzi el. A mosogatásban már inkább egyedül maradnak a nők, a megkérdezettek csupán harmada kap ebben támogatást. A főzés sem nagy favorit, ezzel a nők háromnegyede egyedül marad. Ennél már csak a mosás és teregetés terén kapnak kevesebb segítséget. Öröm az ürömben, hogy

a partneri hozzájárulás rendszeres, 10-ből 8 nő hetente többször számíthat társára a házimunkában.

Forrás: Nielsen

 

Forrás: NAK sajtóközlemény