0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Trópusi rovart találtak az Egyesült Királyságban

Egy egész új rovarrend jelent meg az Egyesült Királyságban, köszönhetően néhány üvegházban megbújó potyautasnak. A jövevények valószínűleg növényimporttal érkeztek. Mivel eredetileg melegebb égövről származnak, nem valószínű, hogy invázióssá válnának új otthonukban. A természetvédők azonban figyelmeztetnek: ez csupán egy a rengeteg behurcolt idegenhonos fajból, ami az országba érkezik.

Surreyben, a Királyi Kertészeti Társaság kezelésében lévő Wisley-kertben figyelt fel egy botanikus az orchideák gyökerei közt felbukkanó hálókra. Az alkotók azonban nem pókok, hanem a szövőlábú nevű ízeltlábúak voltak.

Később megállapították, hogy az üvegházban felfedezett állatok az Egyesült Királyság első, életképes kolóniái ennek a fajnak. Mivel

a szövőlábú fajok eredetileg a trópusokon, szubtrópusokon és a mediterránban honosak és hiányoznak a hűvösebb égövekről, nem valószínű, hogy a kiszabadulnak új helyükről

Dr. Andy Salisbury entomológus szerint. Így érkezésük nem jó vagy rossz hír, inkább érdekesség. Az sem zárható ki, hogy más melegházi növénygyűjteményekben is jelen vannak.

Korábban is előkerült már a faj külföldről behozott növényekről illetve kövekről, azonban ez az első alkalom, hogy egy életképes közösséget fedeztek fel belőlük. Egyelőre nem tudni, mikor is érkezhettek pontosan, de nem okoznak problémát a növényeknek. A tudósok szerint ez a megjelenés inkább egzotikusnak mondható, mintsem inváziósnak.

„A kettő közti különbség, hogy az egzotikus élőlények valahonnan máshonnan érkeztek, jelen esetben emberi segítséggel, de nem versengenek a honos fajokkal.” – magyarázta Janice Edgerly-Rooks biológia professzor a Santa Clara Egyetemről. – „Nem károsítják az ökoszisztémát vagy az új régió életközösségeit.”

A Buglife (szó szerint „bogárélet”) nevű alapítvány vezérigazgatója, Matt Shardlow szerint azonban

az eset rávilágít a problémára, amit az esetlegesen behurcolt, a brit klímát is kibíró rovarok megtelepedése jelenthet.

Elmondása szerint számtalan jelentés érkezett már arról, hogy tücskök, szöcskék, molylepkék, bogarak és meztelen csigák másztak elő az importált növények földjeiből.

„Ez csak egy része annak, ami ide érkezik, és előre vetíti a kiszámíthatatlanságát annak, ami legközelebb jönni fog.”

A Surreyben most előkerült szövőlábúak az Aposthonia ceylonica fajhoz tartoznak. Nagyjából 1 centiméter hosszúra nőnek, és az olyan trópusi növények gyökerei közt élnek, mint az orchideák és broméliák. Az összes faj képes selymet előállítani, amivel járatokat és kamrákat képeznek.

Táplálékukat lehullott levelek, mohák, fakéreg és zuzmók alkotják. Kolóniákat alkotnak, melyet az ivarérett hímek elhagynak. Innentől csak a párválasztással foglalkoznak, még a táplálkozással is felhagynak. Sok esetben a nőstény a párzás után elfogyasztja udvarlóját – aki ellenkező esetben sem él sokáig.

Forrás: BBC