Back to top

Egy norvég gazda a világ legjobb sajtkészítője

Egy kis norvég gazdaság, az ostegardeni tizenkét norvég vörös tehenet számláló tehenészet gyártja a világ legjobb sajtját. A tulajdonos, Jorn Hafslund gazda, a Fanaost nevű gouda sajtért kapta meg a rangos elismerést.

A Díjnyertes Fanaost

A Bergenben, Norvégiában tartott 25. Sajtvilágbajnokságra 40 országból érkeztek versenyzők. A 16 kategória győzteseit a bírák szuper arany sajttal díjazták, amelyből aztán kiválasztották a legjobb sajtnak járó díjat. Jorn Hafslund 2006-ban kezdte el gyártani saját sajtjait. 2018-ban 20 tonna sajtot termelt, főképp a díjnyertes Fanaost fajtából.

A sajt iránti nagy keresletnek köszönhetően ebben az évben Hafslund 30 tonnára növelhette termelését. A növekvő termelés miatt feleségével újabb fejlesztéseket indítottak. A sikeres házaspár a gouda mellett camembert és brie sajtokat is készít megrendelésre.

Alacsony antibiotikum használat

Hafslund kis állománya évente 80 000–90 000 kg tejet termel, ezen felül 120 000 litert tejet vásárol még a TINE-tól, amely Norvégia legnagyobb tejtermék-gyártója, forgalmazója és exportőre. A tehenei átlagos éves tejhozama 8000 kg. Az állományban az antibiotikumok használata alacsony, csakúgy mint egész Norvégiában, köszönhetően a jó genetikának.

"Alig használok antibiotikumokat"- állítja Jorn Hafslund.

"Valójában inkább egy pár hétig elkülönítve fejem a teheneket, minthogy penicillinnel kezeljem őket. Véleményem szerint a jó genetika és az általunk használt rendszer kombinációja eredményezi a tejünk minőségét.

700 liter tejből 15 sajtot tudunk előállítani, szemben az azonos mennyiségű TINE-tól származó tejből, amelyből csak 14 sajtot készítünk. A saját tejünkből csak camembert és brie sajt készül."- tette hozzá a díjnyertes sajtkészítő.

A sajtkészítés európai túrával kezdődött

A tehenek 96 hektár földön legelnek, az üszők pedig még nagyobb legelőterületen helyezkednek el. Mindegyik állat GPS nyakörvvel rendelkezik, így könnyebb a helyzetüket lokalizálni. A legelőterület nem minden egyes része jó minőségű, de Jorn Hafslund szerint az idősebb réten legelő állatok sokkal komplexebb tejet termelnek, amelynek a sajtok jellegzetes ízvilága köszönhető. Hafslund és felesége a konyhaasztalon kezdte a sajtkészítést hét évvel ezelőtt. Elmondása szerint, amikor belekezdtek a termelésbe nem tudott semmit sem a sajtokról és az első három, négy próbálkozás teljes kudarc volt.

"Ruth és én elmentünk egy tanfolyamra, aztán körbe utaztuk egész Európát, hogy még több tudást gyűjtsünk a sajtkészítésről."

A vállalkozást az Innovation Norway támogatásai segítették, így lehetővé vált számára, hogy felvegyen egy értékesítő munkatársat. Ma már hat teljes munkaidős alkalmazottal foglalkoztatnak az állomány és a sajtgyártás területén. A sajtmester elmondta, hogy számukra a tehenek az első számú erőforrások, minden más köréjük épül.

A norvég vörös

Jorn Hafslund a Geno-tól - a norvég vörös szarvasmarha tenyésztő szervezettől- származó szaporító anyaggal, saját maga tenyészti a norvég vörös szarvasmarháit. 

A Geno egy olyan tenyésztési programot fejlesztett ki, amely főként a termelésre és a vérmérsékletre irányuló szelekciót helyezi előtérbe, azonban az elmúlt évtizedben egyre nagyobb hangsúlyt kap a termékenység, az egészség és a tőgy tulajdonságai is. Ennek eredményeként a Geno programból származó tenyészbikák jól ismertek a magas termékenységi- és egészségi állapotukról, a jó vérmérsékletükről és a magas tejhozamról.

"A teheneim nagyon egészségesek jól legelnek és jól is termelnek. Ez mind a jó genetika eredménye, amely a Geno programjának köszönhető."- árulta el Jorn Hafslund.

Hozzátette, hogy a sajtkészítés sikeréhez a kiváló minőségű nyersanyag kulcsfontosságú, vagyis a kiváló tej elengedhetetlen hozzá. A díjnyertes sajtot a norvég élelmiszer-áruházlánc, a Meny értékesíti, de más nemzeti és nemzetközi kiskereskedők is felvették a mesterrel a kapcsolatot.

Forrás: 
www.dairyglobal.net

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem magányra termett az ékfarkú amandina

Az ékfarkú amandina az egyik leggyakoribb díszpinty, melyet hazánkban is tartanak, tenyésztenek. Akik gondoztak már otthonukban zebrapintyet vagy japáni sirálykát, bátran vállalkozhatnak e színpompás kis tollasok beszerzésére. Egyesek az ékfarkú mellett nyársfarkú amandinának is nevezik, de a madarászok a német neve után egyszerűen spitznek hívják.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.