Back to top

Egyre kevesebb a hullámos papagáj

Még néhány évtizeddel ezelőtt a hullámos papagáj szinte egyeduralkodó volt a díszállat-kereskedések madárkínálatában, mellettük csak néhány nimfapapagájt, egy-két rozellát, valamint kanárikat, japáni sirálykát és a ’80-as évektől zebrapintyet kínáltak eladásra. Az ezredforduló óta azonban lényegesen háttérbe szorult madarunk.

Fotó: Tóth Zsigmond
A hullámos papagáj igen könnyen tenyészthető faj, ami nagyfokú alkalmazkodóképességével és szaporaságával is magyarázható. Ausztráliában lényegében az egész kontinensen megtalálható a sűrű növényzetű trópusi területek kivételével.

Olyan területeket is benépesít, melyek a vörös kontinens legszárazabb vidékei, ahol akár hosszasabb szomjazást is el kell tudni viselnie.

Kísérleti körülmények között 30°C-on és 30%-os páratartalom mellett 38 napig is eléltek e madarak száraz eleségen. A száraz időszakokban a hullámos papagáj, amennyire csak teheti, minimalizálja mozgását, s ilyenkor akár hosszú órákon keresztül is mozdulatlanul elüldögél egy ágon. Amikor viszont beköszönt az esős évszak, a hullámos papagáj viselkedése is megváltozik: hajnaltól késő estig szinte megállás nélkül mozog. Nem párválasztó, hiszen gyorsan kell költéshez látnia, s

egy-egy esős évszak alatt igen sok fiatalt fel kell a pároknak felnevelniük ahhoz, hogy a száraz évszakban elhullott fajtársak hatalmas tömegét hamar pótolni tudják.

Madarunk tehát szapora s egyben igénytelen madár, így takarmányozása könnyen és viszonylag kevés költséggel megoldható. Nálunk jellemzően a vörös köles és zab 8:2 arányú keverékén tartják a madarakat, s emellett fénymagot is kapnak, melyet, mivel drága, külön edényből szokták adagolni. Ha azonban hullámos papagájunknak jobban kedvében akarunk járni, akkor még fehér- és sárga köles, valamint csumiz is szerepeljen a keverékben, már csak azért is, mert ezt állataink akár hosszútávon is több fiókával meghálálják. Zöldeledelről is gondoskodjunk, s az állati fehérjéről se feledkezzünk meg. Ha ezt betartjuk, hosszú éveken keresztül gyönyörködhetünk, sok-sok örömöt lelhetünk ebben a hazánkban ritkuló állományú díszmadárban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Madárinfluenza: nem lankadhat a figyelem

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

Az ouessant (ejtsd: ueszan) a legkisebb testméretű ismert juhfajta Földünkön. Több évszázados szelekciója során alig módosították eredeti tulajdonságait. Nevezetesen kevésbé szapora, az anyák évente csak egy utódot hoznak világra.

Nyulak a Lurdy Házban

Immár hagyomány, hogy a Lurdy Házban megrendezett macskakiállítással egy időben nyúlkiállítás is várja az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén sem volt ez másként, annak ellenére, hogy a nyulaknál már megkezdődött a tenyészszezon, így viszonylag korlátozott számban érkeztek a rendezvényre.