0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Szakmai álláspont Xylella-ügyben

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kétségeket fogalmazott meg az Európai Unió 2019 decemberében hatályba lépő új növényegészségügyi rendeletével kapcsolatban. Ugyanakkor üdvözli a kártevők és kórokozók terjedésének megfékezésre tett intézkedéseket.

Az EU új növényegészségügyi rendelete értelmében a közösségen belül a teljes ellátási láncot végig kell kísérnie az új, egységes növényútlevélnek. A címkén fel kell tüntetni a származási országot és a nyomon követési kódot is. Jelenleg az egyes tagállamokban nagyon eltérőek a növényútlevelek és azok tartalma is.

Az ENA szerint kérdéses, hogy az összes faiskola föl tud-e készülni a változásokra decemberig.

A növények nyomon követhetősége rendkívül fontos, ha egy karantén kártevő vagy kórokozó, például a Xylella fastidiosa baktérium vagy az ázsiai citruscincér (Anoplophora chinensis), illetve az ázsiai hosszúcsápú cincér (Anoplophora glabripennis) valahol felütné a fejét.

Az ENA üdvözölte az EU mentesítési intézkedéseit, ami lehetőséget ad arra, hogy az érintett cégek támogatást kaphassanak veszteségeik ellentételezésére, aminek mértéke azonban tagállamonként változó.

Az ENA legutóbbi közgyűlése megvizsgálta a Xylella fastidiosa európai helyzetét, és február végén nyilatkozatot adott ki a terjedésének megfékezésével kapcsolatban. Az abban foglalt ajánlások minden ENA tagország és az összes európai faiskola számára követendők. Az ENA szerint az európai faiskolások többsége tisztában van a Xylella veszélyeivel, ugyanakkor a szervezet fontosnak tartja hangsúlyozottan felhívni a figyelmet a kórokozó elleni védekezés bizonyos aspektusaira.

A közlemény szerint a növény-egészségügyi problémák vonatkozásában

faiskoláknak nagy a felelősségük, különös tekintettel a Xylella fastidiosa terjedésének megfékezésében.

Ugyanakkor a szervezet úgy látja, hogy a bármely, akár termelői, kereskedői vagy kormányzati szinten tett bárminemű intézkedés kizárólag tudományos bizonyítékok alapján történhet.

A jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok és érvényben lévő jogszabályok nem igazolják azt, hogy meg kéne tiltani egy országból, vagy országrészből a növények mozgását,

egyszerűen azért, mert azok az országok, amelyben a Xylella jelen van, a fertőzött területek zárlat alá veszik, és védőzónát alakítanak ki körülöttük. A törvényi előírásoknak és a hivatalos nemzetközi szabványoknak megfelelően minden EU tagország köteles folyamatosan felügyelni a mentes területeket.

Minden ágazati szereplőnek világosan meg kell értenie azt, hogy

eltérő szabályozás és kockázati besorolás alá tartoznak a gazdanövények, azaz azok az növényfajok, amelyeken az EU-ban Xylella-fertőzést tapasztaltak, illetve a meghatározott növények, vagyis azok a fajok, amelyeken a világ más részein fordul elő a fertőzés.

Minden faiskolának rövid időn belül tudatosulnia kell annak, hogy értékesítés előtt kötelezően mintát kell vennie, illetve a termesztés során állandó megfigyelés alatt kell tartania az alábbi növényfajokat: Coffea sp., Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europaea, Polygala myrtifolia (képen), Prunus dulcis.

A nyomon követhetőség érdekében az említett növénynemzetségek, illetve -fajok esetében minden faiskolának, nagy- és kiskereskedőnek kötelező nyilvántartást vezetni, és azt legalább 3 évig megőrizni minden egyes ki- és bemenő kereskedelmi tételről. A nyilvántartásban szerepelnie kell a forgalomba hozó, valamint a továbbértékesítő adatainak is.

Forrás: ENA/magyarmezogazdasag.hu