0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Talajtakarás a körte-levélbolha ellen?

Az USA-ban kísérleteznek fényvisszaverő fólia növényvédelmi hasznosításával. A takart sorokban nemcsak a gyomokat lehet visszaszorítani, és elősegíteni az alsóbb rügyek jobb fényellátását, hanem az első eredmények szerint a körte-levélbolha is távol tartható a kora tavaszi időszakban.

Ezt állapította meg Louis Nottingham, a Washington Állami Egyetem rovartani szakértője, ugyanis a tükröződő felület megzavarja a levélbolhák tájékozódását. Ha kora tavasszal kiterítik a fényes fóliát a sorok alá, az olyan hosszan képes távol tartani a körte-levélbolhát, hogy a természetes ellenségeik később már kordában tudják tartani a népességet.

A kutatásban a körte integrált növényvédelmét kívánták kidolgozni, amit a washingtoni gyümölcskutatási bizottság 354 ezer dollárral támogatott. Nottingham szerint

a fényvisszaverő fóliás takarás, illetve a kaolinos permetezés olyan hatékony a körte-levélbolha ellen a korai időszakban, mint a hagyományos rovarölő szerek,

az abamektin vagy a malation. Ez a hatás márciustól április végéig, pontosabban a sziromhullásig érzékelhető. Később, amikor a lomb már árnyékolja ezt a fényvisszaverődést, a takarás körte-levélbolhákra kifejtett hatása csökken.

Hasonló a helyzet a tojásrakással is. A kutató nem talált különbséget a fóliával takart sorok, illetve a kaolinnal meg a rovarölő szerekkel kezelt blokkok között.

Később is érdemes a kíméletes növényvédő szereket használni az ismert rovarölőkkel szemben, derült ki a további kísérletekből. Ahol a fólia eltávolítása után speciális fejlődésgátló készítményeket használtak, nem pedig az általános rovarölőket, ott kevesebb mézharmat és korompenész szennyezte a gyümölcsöt. Ez azt bizonyítja, hogy ha kora tavasszal sikerül rovarölő szerek nélkül távol tartani a kártevőt, később a természetes ellenségek is elbánnak vele.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Good Fruit Grower