Back to top

Honnan kerülhet nehézfém a sörbe és borba?

Nagyobb mennyiségben fogyasztott arzén, ólom és kadmium veszélyes az egészségre, emiatt az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) határértékeket szabott meg az ételekben és italokban megengedhető nehézfémsók mennyiségére. Bár néhány tanulmányban már leírták, hogy megemelkedett szinteket találtak ezekből borban és sörben, eddig nem derült ki, hogyan kerülnek ilyen anyagok ezekbe az italokba.

Az FDA kutatói azt gyanították, hogy talán a bizonyos erjesztett alkoholos italok feldolgozásánál a szűrésben használt diatómaföldből kerülhettek be a nehézfémek, és arra gondoltak, hogy a szűrés körülményeinek megváltoztatása a megoldás erre a problémára.

A kutatócsoport tagjai három típusú, élelmiszeripari használatra alkalmas diatómaföldet vizsgáltak, és kiderítették, hogy mindegyikben volt arzén, és kisebb mennyiségben ólom és kadmium.

Amikor ezeket az anyagokat sör vagy bor szűrésére használták, az egy diatómaföld-minta 3,7–7,9-szeresére növelte az arzéntartalmat (a szűretlen italhoz képest), és a szűrt ital arzéntartalma is meghaladta az FDA által az almalére javasolt szintet (10 ppb). Az italokba kevesebb arzén jutott, ha csökkentették a szűrésre használt diatómaföld mennyiségét, megváltoztatták a folyadék pH értékét, illetve ha szűrés előtt átmosták a diatómaföldet. A kutatók a kereskedelmi forgalomban kapható sörökből és borokból vett mintákban is találtak nehézfémeket. Bár az ezekben megállapított arzén mennyisége általában nem haladta meg a 10 ppb szintet, de azért találtak két olyan bort, amely 18, illetve 11 ppb arzént tartalmazott.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/cosmosmagazine.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből