Az FDA kutatói azt gyanították, hogy talán a bizonyos erjesztett alkoholos italok feldolgozásánál a szűrésben használt diatómaföldből kerülhettek be a nehézfémek, és arra gondoltak, hogy a szűrés körülményeinek megváltoztatása a megoldás erre a problémára.
Amikor ezeket az anyagokat sör vagy bor szűrésére használták, az egy diatómaföld-minta 3,7–7,9-szeresére növelte az arzéntartalmat (a szűretlen italhoz képest), és a szűrt ital arzéntartalma is meghaladta az FDA által az almalére javasolt szintet (10 ppb). Az italokba kevesebb arzén jutott, ha csökkentették a szűrésre használt diatómaföld mennyiségét, megváltoztatták a folyadék pH értékét, illetve ha szűrés előtt átmosták a diatómaföldet. A kutatók a kereskedelmi forgalomban kapható sörökből és borokból vett mintákban is találtak nehézfémeket. Bár az ezekben megállapított arzén mennyisége általában nem haladta meg a 10 ppb szintet, de azért találtak két olyan bort, amely 18, illetve 11 ppb arzént tartalmazott.