Back to top

A pingvintenyésztés is üzlet

Az elmúlt években alaposan átrajzolódott Hollandiában azon farmokon tartott fajok összetétele, melyeket kifejezetten üzleti célból tenyésztenek madárbarátok, állatkertek számára. Mivel ezek legnagyobb felvevőpiaca napjainkban a Kína, ahol különösen keresettek a pingvinek, ezért is tenyésztenek egyre többen ilyen különös tollasokat.

Fotó: Tóth Zsigmond
Ne gondoljuk, hogy holmi extravagáns hobbiállattartók vásárolnak pingvineket Hollandiából – többnyire azok rendelnek ezekből a madárfajokból, akik madárparkot, állatkertet szeretnének nyitni, de szép számmal akadnak olyan hotelek is, melyek vendégcsalogatónak szeretnének beszerezni néhány példányt közülük.

Leginkább a pápaszemes pingvint vásároljak, de a Humboldt is keresett, ám ebből jóval kisebb a kínálat.

A pápaszemes pingvin mintegy 70 cm magas, s a hímeket a tojóktól külsejük alapján nem lehet megkülönböztetni. Afrika déli területein honosak, arrafelé, ahol a tengeráramlatok miatt a víz kifejezetten hűvös. Ezzel is magyarázható, hogy kontinensünkön is könnyen tartható s jól szaporodó madarakról van szó. A tojó általában 2-3 zöldes színű tojást rak, s ha ezeket a fogságban elszedik tőle, még egy fészekaljjal hálálja meg a gondoskodást. A kotlási idő 4-5 hét között változik. A tenyészfarmokon a géppel keltetett fiókákat áldozatos munkával kézzel nevelik föl, a második fészekaljat viszont már a pingvinekre bízzák, melyek nemcsak megbízható kotlók, hanem gondos szülők fogságban is. A kézzel nevelt példányok feltűnően ragaszkodóak, fajtársként követik gondozóikat, de a tapasztalatok alapján nem alakul ki ember-állat között olyan erős kapcsolat, mely miatt később tenyésztésbe ne lehetne őket venni.

A pingvinek lételeme a víz, hiszen repülni nem tudnak, teljes mértékben a vízi életmódhoz alkalmazkodtak,

de a tenyészfarmokon egy kisebb kolónia számára is elegendő egy néhány köbméteres medence.

A kínaiak is sokat tanulnak a hollandoktól, így – úgy tűnik – hamarosan Kína már pingvinek tekintetében is önellátó lesz. Egy azonban biztos, a pingvinüzlet most virágzik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

Jobb, ha a tehén nappal ellik

Egy amerikai- kanadai tanulmány szerint a tehenek nagyobb eséllyel ellenek napközben, ha a nap végén jutnak hozzá a takarmányadagjuk nagy részéhez. A napközbeni ellések számának emelkedése nagyban megkönnyítené a gazdák életét.

Szójabab – Az amerikai kapcsolat

Európa első számú szójabab-beszállítója az Egyesült Államok: 121 százalékkal, vagyis több mint duplájára nőtt az uniós import 2018 júliusa és 2019 áprilisa között az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Európai Bizottság frissen közzétett adataiból.

Hódmezővásárhely: az államtitkár együttműködést ígért

Megújult épületben, új infrastruktúrával körülvéve várta a már hagyományos díjátadóra a 26. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok szervezői csapata az érintett cégeket és újságírókat. A kiállítás idén az OMÉK társrendezvénye is.

Ha hangos a kolomp...

Egy müncheni bíróság elutasította egy bosszús házaspár keresetét, amit a szomszéd hangos tehénkolompjai miatt nyújtottak be. A Münchenhez közeli Holzkirchenben lakó házaspár első keresetét 2015-ben nyújtotta be és a minap elutasított legutolsó próbálkozás ellenére is a fellebbezést tervezik.

Peszticidek szennyezik Európa folyóvizeit

Az Európa folyóin és csatornáin végzett tesztek száznál több peszticidet mutattak ki, melyek között 24 olyan szer is volt, amely nem engedélyezett az EU-ban történő felhasználásra. A vizsgálat során 10 ország 29 folyójából vett mintákban 21 állatgyógyászati készítményt is találtak.

Gazdaság, génbank és gyakorlati helyszín egy helyen

A magyar mezőgazdaságnak szinte nincs olyan ágazata, amelyet a Georgikon Tanüzemben nem művelnek. Amellett, hogy termelnek, gazdálkodnak, génbankként és az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzésének helyszíneként működnek, szakmai kísérleteikkel a környékbeli gazdákat is segítik.

Küszködnek az ír húsmarha termelők a Brexit miatt

A Brexit miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet szenvedő alanyai, többek között az ír húshasznú szarvasmarhát tartó gazdák. Az Ír Szarvasmarha- és Juhtermelők Szövetség elnöke szerint az ír húsmarha ágazatnak mentőcsomagra van szüksége Brüsszeltől.

Egyre több japán daru Európában

A daru a magyar nép egyik legkedvesebb madara volt sokáig, s úgy tűnik, visszanyeri régi pozícióját, hiszen ezrek és ezrek zarándokolnak el évente a Hortobágyra, hogy a daruvonulást lássák. Sokunk szívét megmelengette a hír, hogy hosszú évtizedek után újra fészkelnek nálunk is ezek a kecses tollasok.

Madagaszkári állatsorsok

Amikor, mintegy 2000 évvel ezelőtt Madagaszkáron partra szálltak az első emberek, hogy meghódítsák a sziget érintetlen ősvadonát, megdöbbentő állatokkal találkoztak. Ám azóta Madagaszkár bennszülött faunája igencsak megcsappant. Sajnos nem beszélhetünk múlt időről. A folyamat nemhogy lassult vagy megállt volna, hanem inkább gyorsult.