0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A pingvintenyésztés is üzlet

Az elmúlt években alaposan átrajzolódott Hollandiában azon farmokon tartott fajok összetétele, melyeket kifejezetten üzleti célból tenyésztenek madárbarátok, állatkertek számára. Mivel ezek legnagyobb felvevőpiaca napjainkban a Kína, ahol különösen keresettek a pingvinek, ezért is tenyésztenek egyre többen ilyen különös tollasokat.

Ne gondoljuk, hogy holmi extravagáns hobbiállattartók vásárolnak pingvineket Hollandiából – többnyire azok rendelnek ezekből a madárfajokból, akik madárparkot, állatkertet szeretnének nyitni, de szép számmal akadnak olyan hotelek is, melyek vendégcsalogatónak szeretnének beszerezni néhány példányt közülük.

Leginkább a pápaszemes pingvint vásároljak, de a Humboldt is keresett, ám ebből jóval kisebb a kínálat.

A pápaszemes pingvin mintegy 70 cm magas, s a hímeket a tojóktól külsejük alapján nem lehet megkülönböztetni. Afrika déli területein honosak, arrafelé, ahol a tengeráramlatok miatt a víz kifejezetten hűvös. Ezzel is magyarázható, hogy kontinensünkön is könnyen tartható s jól szaporodó madarakról van szó. A tojó általában 2-3 zöldes színű tojást rak, s ha ezeket a fogságban elszedik tőle, még egy fészekaljjal hálálja meg a gondoskodást. A kotlási idő 4-5 hét között változik. A tenyészfarmokon a géppel keltetett fiókákat áldozatos munkával kézzel nevelik föl, a második fészekaljat viszont már a pingvinekre bízzák, melyek nemcsak megbízható kotlók, hanem gondos szülők fogságban is. A kézzel nevelt példányok feltűnően ragaszkodóak, fajtársként követik gondozóikat, de a tapasztalatok alapján nem alakul ki ember-állat között olyan erős kapcsolat, mely miatt később tenyésztésbe ne lehetne őket venni.

A pingvinek lételeme a víz, hiszen repülni nem tudnak, teljes mértékben a vízi életmódhoz alkalmazkodtak,

de a tenyészfarmokon egy kisebb kolónia számára is elegendő egy néhány köbméteres medence.

A kínaiak is sokat tanulnak a hollandoktól, így – úgy tűnik – hamarosan Kína már pingvinek tekintetében is önellátó lesz. Egy azonban biztos, a pingvinüzlet most virágzik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu