0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

71 ezer tonna többlet kakaó lesz a világon

A 2018/19-es szezonban várhatóan kakaó-többlet lesz a világpiacon. Az Informa Agráripari Hírszerzési Ügynökségének jelentése szerint ennek oka, hogy a kedvező időjárás miatt rekordtermés várható Nyugat-Afrikában.

A világ kakaótermelése rekordot döntött 4,85 millió tonnával. Ennek eredményeképpen 71 ezer tonnányi többlet lesz az október és szeptember közötti időszakban.

A most becsült többlet egy kicsit nagyobb mennyiség, mint egy korábbi Reuterses közvélemény kutatás eredményének mediánja, mely 30 ezer tonna volt. A Nemzetközi Kakaó Szervezet (International Cocoa Organization, ICCO) legutolsó becslése a 2017-18-as évre 22 ezer tonna többlet volt.

„Szinte biztos, hogy nagyon jó kakaótermés várható idén, aminek eredményeképpen ingadozó piacra számíthatunk 2019-ben, mivel a vártnál nagyobb mennyiség le fogja nyomni az árakat”

– idézte a Reuters az Agráripari Hírszerzési Ügynökség elemzőjét, Sergey Chetvertakovot.

A legnagyobb kakaótermesztő Elefántcsontpart a tervek szerint 2,12 millió tonnányi termést fog betakarítani, míg a korábbi szezonban ez csak 1,96 millió volt. A második helyezett Ghána az előrejelzések szerint 950 ezer tonnát termel majd, ami 47 ezer tonnával több az előző évinél.

A jelentés azt is megjegyezte, hogy Európában és Észak-Amerikában telítettek a piacok, és a kakaó-feldolgozás ütemének növekedése az előző két szezonhoz képest lassult.

Forrás: esmmagazin.com/Reuters