Back to top

Energiabombák kenyéren és a táskában

Kenyérre kenhető kis csodák: tápanyagban gazdag, színes ízek. Tessék kipróbálni! Akkor is jó szolgálatot tesz, ha elfogyott a felvágott: egy marék bab, lencse vagy borsó bizonyára akad a kamrában.

De ha megkedveli a család, ahogyan nálunk is, érdemes már a leves főzésénél gondolni erre, és abból menekíteni a kencének valót. Ma bableves, holnap, holnapután egy finom babkrém a kenyérre, szelíd lilahagyma-karikákkal... Legközelebb lencseleves finom gyökérzöldségekkel gazdagon, amelyet mustáros-pikáns lencsekrémes szendvics követ, kedves snidlingszárakkal… A fűszerekkel főtt csicseriborsó finom krémlevesként kerülhet az asztalra, pirított magvakkal, netán néhány karika sült kolbásszal koronázva, míg a borsó másik fele selymes-bársonyos kenceként kerül az uzsonnaszendvicsbe.

Halmos Monika
www.rozsakunyho.hu


Lencsekrém

  • Hozzávalók: 20 dkg lencse, 10 dkg vegyes zöldség, só, babérlevél, 10 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, borsikafű vagy vadmajoránna (oregánó).

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
A lencsét megmossuk, háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott vegyes zöldséget, a babérlevelet, megsózzuk. Ha a lencse megpuhult, a saját gőzében hagyjuk kihűlni. Azután leszűrjük, összetörjük. Eldolgozzuk a puha vajjal, fűszerezzük és behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Csicseriborsókrém

  • Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó, só, zellerlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, bors, római kömény.

A csicseriborsót előző nap beáztatjuk, majd bő, sós, zellerlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, saját gőzében hagyjuk hűlni. Leszűrjük, majd a finomra vágott vöröshagymával és az olívaolajjal együtt mixerben sima péppé keverjük. Petrezselyemmel, borssal, római köménnyel fűszerezzük és jó néhány órára behűtjük.

Babkrém

TIPP!

A babos ételeket érdemes borsikafűvel fűszerezni, ez csökkenti az olykor kellemetlen szélképződést.

  • Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, só, babérlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 3 evőkanál lecsó (konzerv vagy házilag eltett), 3 gerezd fokhagyma, borsikafű, pirospaprika.

A babot előző nap beáztatjuk. Másnap bő, sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Ha elkészült, fedő alatt hagyjuk hűlni, majd leszűrjük. A többi hozzávalóval együtt mixerben pépesítjük. Ha van kéznél pörköltszaft, bátran adjunk hozzá belőle 2-3 evőkanállal, vagy kevés csípős paprikakrémmel enyhén tüzessé is tehetjük.

Müzliszelet minden napra

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
A müzliszelet óriási találmány: egyszerűen zsebre tehető, jó uzsonnára, vizsgára, sportoláshoz, vagy csak úgy… Ha pedig házilag készül, kinek-kinek vágya szerint kedvezhetünk: több mandulával, több mazsolával, több maggal, ki hogy szereti.

  • Hozzávalók: 20 dkg zabpehely, 20 dkg puffasztott búza vagy búzapehely, 10 dkg mandula vagy mogyoró, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg kókuszreszelék, 10 dkg aszalt gyümölcs, 5 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 10 dkg méz, 1 evőkanál citromlé.

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk.

TIPP!

A szeletek csomagolását újságpapírból vágott betűkkel kicsinosíthatjuk. Aki szereti, csipetnyi fahéjjal is ízesítheti a masszát.

A vajat, a barna cukrot, a mézet és a citromlevet nagyobb edénybe tesszük, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig melegítjük, amíg karamellizálódni kezd. Az előkészített hozzávalókat beleszórjuk, és fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral takart deszkalapra vagy tálcára borítjuk és kb. másfél cm vastagon szétterítjük. Kb. 20 perc múlva szeletekre vágjuk, majd hagyjuk kihűlni. Egyenként csomagoljuk sütő- vagy zsírpapírba.

Édes gyümölcsös barna rizs

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
Tápanyagban gazdag reggeli étel – készítsük el este, hogy az ízek összeérjenek és biztosan jusson idő reggel az étkezésre. Egy tartalmas leves után második fogásként is tálalhatjuk. Csupa-csupa egészség és zamat ebben a zseniálisan egyszerű, gyümölcsös édességben.

  • Hozzávalók: 10 dkg barna rizs, 4 dl víz, csipetnyi só, 6 dkg aszalt szilva, mogyorónyi friss gyömbér, 1 édes alma, 1 lédús körte, 4 evőkanál méz.

A rizst leöblítjük, vastag aljú lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a vizet, csipetnyi sót és lassú tűzön, olykor-olykor megkeverve főzzük. Ha felforrt, hozzáadjuk a kimagozott, feldarabolt aszalt szilvát, belereszeljük a gyömbért. Csöndesen addig főzzük, míg a rizs megpuhul – ha esetleg szükséges, a vizet pótoljuk. A tűzről levéve belekeverjük az apró kockára vágott almát és körtét, mézzel ízesítjük. Azon melegében fogyaszthatjuk, de behűtve is remek.

Fogyasszuk gyakran

  • A lencse fokozza az anyagcserét, védi az emésztőrendszert, rosttartalmának köszönhetően segíti az egyenletes inzulinfelhasználást.
  • A borsó- és babfélék jelentős mennyiségben tartalmaznak növényi fehérjét, szénhidrátot, rostot, vitamint. Rendszeres fogyasztásuk jó hatású a vércukorszintre.
  • A barna rizs antioxidánsokban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, rosttartalma segíti a bélműködést. Sok B- és E-vitamint tartalmaz, és emellett számottevő mennyiségű vasat is. Az egyik legkiegyensúlyozottabb gabonánk, íze semleges, erősíti a gyomrot.
Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Brexit: már a karácsonyi szerződések is késnek

Előfordulhat, hogy hiába keresik a hagyományos karácsonyi élelmiszertermékeket a brit édességek és csemegék rajongói az idei ünnepek alkalmával. Arról már sokat beszéltek, hogy a jelentős élelmiszerbehozatalra szoruló brit szigeteken korábban nem látott áruhiány és drágulás következhet be a Brexit miatt, de a jelek szerint a jellegzetesen brit termékek kivitele is komoly akadályok elé néz.

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.

Kevesebb műanyagot fog használni az Aldi

Csökkenti a műanyag csomagolóanyagok felhasználását üzleteiben az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.