Back to top

Energiabombák kenyéren és a táskában

Kenyérre kenhető kis csodák: tápanyagban gazdag, színes ízek. Tessék kipróbálni! Akkor is jó szolgálatot tesz, ha elfogyott a felvágott: egy marék bab, lencse vagy borsó bizonyára akad a kamrában.

De ha megkedveli a család, ahogyan nálunk is, érdemes már a leves főzésénél gondolni erre, és abból menekíteni a kencének valót. Ma bableves, holnap, holnapután egy finom babkrém a kenyérre, szelíd lilahagyma-karikákkal... Legközelebb lencseleves finom gyökérzöldségekkel gazdagon, amelyet mustáros-pikáns lencsekrémes szendvics követ, kedves snidlingszárakkal… A fűszerekkel főtt csicseriborsó finom krémlevesként kerülhet az asztalra, pirított magvakkal, netán néhány karika sült kolbásszal koronázva, míg a borsó másik fele selymes-bársonyos kenceként kerül az uzsonnaszendvicsbe.

Halmos Monika
www.rozsakunyho.hu


Lencsekrém

  • Hozzávalók: 20 dkg lencse, 10 dkg vegyes zöldség, só, babérlevél, 10 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, borsikafű vagy vadmajoránna (oregánó).

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
A lencsét megmossuk, háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott vegyes zöldséget, a babérlevelet, megsózzuk. Ha a lencse megpuhult, a saját gőzében hagyjuk kihűlni. Azután leszűrjük, összetörjük. Eldolgozzuk a puha vajjal, fűszerezzük és behűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek.

Csicseriborsókrém

  • Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó, só, zellerlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, bors, római kömény.

A csicseriborsót előző nap beáztatjuk, majd bő, sós, zellerlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, saját gőzében hagyjuk hűlni. Leszűrjük, majd a finomra vágott vöröshagymával és az olívaolajjal együtt mixerben sima péppé keverjük. Petrezselyemmel, borssal, római köménnyel fűszerezzük és jó néhány órára behűtjük.

Babkrém

TIPP!

A babos ételeket érdemes borsikafűvel fűszerezni, ez csökkenti az olykor kellemetlen szélképződést.

  • Hozzávalók: 20 dkg szárazbab, só, babérlevél, kb. 1 dl olívaolaj, 3 evőkanál lecsó (konzerv vagy házilag eltett), 3 gerezd fokhagyma, borsikafű, pirospaprika.

A babot előző nap beáztatjuk. Másnap bő, sós, babérleveles vízben puhára főzzük. Ha elkészült, fedő alatt hagyjuk hűlni, majd leszűrjük. A többi hozzávalóval együtt mixerben pépesítjük. Ha van kéznél pörköltszaft, bátran adjunk hozzá belőle 2-3 evőkanállal, vagy kevés csípős paprikakrémmel enyhén tüzessé is tehetjük.

Müzliszelet minden napra

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
A müzliszelet óriási találmány: egyszerűen zsebre tehető, jó uzsonnára, vizsgára, sportoláshoz, vagy csak úgy… Ha pedig házilag készül, kinek-kinek vágya szerint kedvezhetünk: több mandulával, több mazsolával, több maggal, ki hogy szereti.

  • Hozzávalók: 20 dkg zabpehely, 20 dkg puffasztott búza vagy búzapehely, 10 dkg mandula vagy mogyoró, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg kókuszreszelék, 10 dkg aszalt gyümölcs, 5 dkg vaj, 10 dkg barna cukor, 10 dkg méz, 1 evőkanál citromlé.

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, az aszalt gyümölcsöt apróra vágjuk.

TIPP!

A szeletek csomagolását újságpapírból vágott betűkkel kicsinosíthatjuk. Aki szereti, csipetnyi fahéjjal is ízesítheti a masszát.

A vajat, a barna cukrot, a mézet és a citromlevet nagyobb edénybe tesszük, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve addig melegítjük, amíg karamellizálódni kezd. Az előkészített hozzávalókat beleszórjuk, és fakanállal jól összedolgozzuk. A masszát sütőpapírral takart deszkalapra vagy tálcára borítjuk és kb. másfél cm vastagon szétterítjük. Kb. 20 perc múlva szeletekre vágjuk, majd hagyjuk kihűlni. Egyenként csomagoljuk sütő- vagy zsírpapírba.

Édes gyümölcsös barna rizs

Fotó: Rózsakunyhó Alkotóműhely, Vass András
Tápanyagban gazdag reggeli étel – készítsük el este, hogy az ízek összeérjenek és biztosan jusson idő reggel az étkezésre. Egy tartalmas leves után második fogásként is tálalhatjuk. Csupa-csupa egészség és zamat ebben a zseniálisan egyszerű, gyümölcsös édességben.

  • Hozzávalók: 10 dkg barna rizs, 4 dl víz, csipetnyi só, 6 dkg aszalt szilva, mogyorónyi friss gyömbér, 1 édes alma, 1 lédús körte, 4 evőkanál méz.

A rizst leöblítjük, vastag aljú lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a vizet, csipetnyi sót és lassú tűzön, olykor-olykor megkeverve főzzük. Ha felforrt, hozzáadjuk a kimagozott, feldarabolt aszalt szilvát, belereszeljük a gyömbért. Csöndesen addig főzzük, míg a rizs megpuhul – ha esetleg szükséges, a vizet pótoljuk. A tűzről levéve belekeverjük az apró kockára vágott almát és körtét, mézzel ízesítjük. Azon melegében fogyaszthatjuk, de behűtve is remek.

Fogyasszuk gyakran

  • A lencse fokozza az anyagcserét, védi az emésztőrendszert, rosttartalmának köszönhetően segíti az egyenletes inzulinfelhasználást.
  • A borsó- és babfélék jelentős mennyiségben tartalmaznak növényi fehérjét, szénhidrátot, rostot, vitamint. Rendszeres fogyasztásuk jó hatású a vércukorszintre.
  • A barna rizs antioxidánsokban gazdag, csökkenti a koleszterinszintet, rosttartalma segíti a bélműködést. Sok B- és E-vitamint tartalmaz, és emellett számottevő mennyiségű vasat is. Az egyik legkiegyensúlyozottabb gabonánk, íze semleges, erősíti a gyomrot.
Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet a Föld Napja alkalmából elfeledett tájfajták öko palántáiból adományozott a Kortárs Építészeti Központ Kerthatár Közösségi Kertjének.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.

Élelmiszercsalások Európában

Megjelent az Európai Unió Élelmiszercsalás Elleni Európai Hálózat (Food Fraud Network) 2018. évi jelentése, amely betekintést nyújt az Igazgatási Segítségnyújtási és Együttműködési Rendszer (Administrative Assistance and Cooperation System, AAC) segítségével végzett információcserékbe.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.