Back to top

Borkészletfelmérés! Március 13. a határidő

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján megjelent felhívás szerint a már megszokott május 31-i országos borkészletfelmérés mellett készül egy korábbi is, február 28-i fordulónapra vonatkozóan. Március 13-ig kell megadni az adatokat, viszont az adminisztratív feladatok megkönnyítése érdekében 10 hektoliteres pontossággal.

Fotó: RonalddeBruijn / Pixabay
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2017-ben, majd 2018-ban is hatályba léptetett egy olyan piacszervezési intézkedéscsomagot, amellyel a szüreti időszakban a szőlőpiac átláthatóságát kívánta növelni, elősegítve ezzel a termelő és a felvásárló közötti együttműködést. A piacszervezési intézkedéscsomag egyik eleme a szüreti átlagár-prognózis közzététele volt. Mivel a szőlőpiacon kialakuló árakat nagymértékben befolyásolják a borpiac aktuális kereslet-kínálati viszonyai, a HNT mindkét évben egy-egy rendkívüli borkészletfelmérést is elvégzett a május 31-i fordulónapra vonatkozóan az árprognózishoz szükséges adatok összegyűjtése érdekében.

A HNT elnöksége 2019. februárjában – a 2017., illetve 2018. évi szüret tapasztalatainak elemzését követően – javaslatot tett a tanácsülés szőlészeti és borászati küldötteinek arra vonatkozóan, hogy idén a május végi készletfelmérés előtt is történjen meg az országos borkészletek összesítése.

A tanácsülés a javaslattal egyetértett, és döntött arról, hogy az idén a május 31-i mellett a február 28-i fordulónapra vonatkozóan is országos borkészletfelmérésre kerüljön sor.

Ugyanakkor az adminisztratív feladatok megkönnyítése érdekében egyszerűsítettek a felmérés módszertanán, így a borkészleteiket az érintett, azaz a 100 hektoliternél több bort termelő vagy készletező hegyközségi tagoknak 10 hektoliteres pontossággal kell megadniuk.

A hegybírók az említett határozat alapján folyamatosan végzik a készletösszeírással kapcsolatos feladatokat. Mindazon bortermelőknek, akik a HEGYIR adatai alapján a 2018. évi szüret után legalább 100 hektoliter seprős újbort állítottak elő, illetve azon felvásárlóknak vagy bértárolóknak, akik ennél nagyobb készlet felett rendelkeznek, legkésőbb 2019. március 13-ig meg kell küldeniük a gazdasági aktát vezető hegybírónak a csendes, illetve habzóborok készleten lévő mennyiségét fehér-, rozé- és vörösbor szerinti bontásban, 10 hektoliteres pontossággal.

A 2/2019. (02. 21.) T. határozatban foglalt

készletfelmérési feladatokban való közreműködés minden érintett számára kötelező!

Az érintett adatszolgáltatóknak a kitöltendő táblázatot a hegybíró küldi meg, de a 2019. február 28-i napra vonatkozó készletfelméréssel kapcsolatos tájékoztató, valamint a táblázat közvetlenül is letölthető.

Forrás: 
Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Mobil borfogyasztási szokások: vásárlást segítő applikációk

A borvilág dinamikus terület, folyton mozgásban és változásban van. A Bloomberg 2018-ban végzett felmérést a trendeket keresve, és érdekes megállapításokat tett.

Egyre több a magyar bor

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentéséből

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Csúcson a világ bortermelése

Tavaly 15 éve a legtöbb bort termelték a világon, 17 százalékkal többet a 2017. évinél. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint tavaly 292,3 millió hektoliter, másképpen számítva csaknem 39 milliárd üveg bor készült.

Bor, sajt, irodalom

„Három édes a magyarnak: bor, szerelem, dicsőség”. Jókai Mórt citálta meghívójára a Budapesti Gazdasági Egyetem ProGazstro Klubjának idei második meghívója, ahol Kiss Ferenc sajtász, Balla Géza borász mellett két Kossuth-díjas művész, az író Szigethy Gábor és az énekes Kovács Ákos várta az érdeklődőket.

Szőlőt termesztenének a Marson

Georgia nagyon büszke ősi borkészítési hagyományaira, és a georgiaiak meg vannak róla győződve, hogy ők voltak az első nemzet, akik bort készítettek. Most pedig elsőként szeretnének szőlőt termeszteni a Marson is.

Május 10-ig lehet nevezni a 40. Országos Borversenyre

Május 10-ig jelentkezhetnek a borászatok 40. Országos Borversenyre a www.orszagosborverseny.hu honlapon, jelentette be sajtótájékoztatón a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A jubileumi borverseny bírálata május 21-22-én lesz Kecskeméten, az eredményt június 25-én hirdetik ki. A nevezési díj 15 ezer forint mintánként, aminek a felét a megyei aranyérmes boroknál elengedik.

Borpiac - Lengyelország, a régi-új befutó

Az „európai bornagyhatalom” kifejezést hallva tízből tíz embernek valószínűleg nem Lengyelország jut eszébe, a „feltörekvő borhatalom” jelzőt viszont már nyugodtan megkaphatja az észak-európai ország. A szőlőtermesztés előretörésével egyre jobb minőségű saját boraik vannak, de ez szerencsére nem szorította ki a magyar borokat: a lengyelek kifejezetten keresik a magyar ízvilágot.