0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Épségben hazatért a Tisza-tóba a pontyóriás

Sikeresen visszahelyezték eredeti élőhelyére, a Tisza-tóba a sajátos pikkelyrajzolata alapján azonosított óriáspontyot. A kapitális egyedet korábban illegálisan telepítették át az egyik Pest megyei horgásztóba. Visszaszállítását több hónapos hatósági procedúra előzte meg.

2018 tavaszán került a Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) látókörébe az az ismert közösségi oldalon közzétett fénykép, amelyen az egyik Pest megyei bányatóból kifogott, 31,9 kg súlyú tőponty látható. A sajátos pikkelyrajzolat-rendellenességgel bíró egyedről és annak engedély nélkül történt áttelepítéséről korábban a Nébih hírt adott.

Az érintett Pest megyei vízterület halgazdálkodásra jogosultjával szemben időközben több eljárás is lezajlott. A Nébih mára mindegyik eljárást véglegesen lezárta, s azok eredményeként – számos szabálytalanságot figyelembe véve –

összesen 3 millió forint halgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőt. A ponty egyedet a Nébih hatósági zár alá vette, továbbá kötelezte a halgazdálkodásra jogosultat, hogy a halat sértetlenül szállítsa vissza az eredeti élőhelyére.

A hatóság, a Pest megyei horgásztóban élő halállomány védelme érdekében olyan intézkedést hozott, amely lehetővé tette az érintett egyed eredeti élőhelyére történő visszaszállítását, ugyanakkor nem veszélyeztette a tóban élő más egyedek egészségét és biztonságát. Bár a Nébih közigazgatási döntésében előírt visszaszállítás így később történhetett meg, 2019. március 7-én éjszaka épségben megérkezett eredeti élőhelyére a pontyóriás. Átvételében és visszaengedésében a halgazdálkodásra jogosult Tisza-tavi Közhasznú Nonprofit Kft. is hathatós segítséget nyújtott.

Forrás: Nébih