Back to top

Turistaházak az Észak-Börzsönyben és a Karancs-Medvesben

Az Ipoly Erdő Zrt. működési területének két, a turizmus szempontjából kevésbé felkapott térségében egy-egy új bakancsos szállás is várja a kirándulókat.

Turistaház az Észak-Börzsönyben

Az Észak-Börzsönyben autózva, a 2-es számú főútról Hont és Drégelypalánk között lekanyarodva közelíthetjük meg az erdőben megbújó Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád táborhelyet. A hont-tsitári kápolnától és a csodatévő Kutyinka-forrástól indulva pedig alig félórányi járásra érjük el a felújított egykori erdőőri lakot. Három, külön bejáratú földszinti szobájában összesen 20, a két emeleti matracos hálóteremben 19 fő fér el kényelmesen. A közösségi tér a konyhával egy légtérben található, így közös főzésekre is alkalmas. A bakancsos szálláshely különleges elhelyezkedése igazi pihentető kikapcsolódást kínál. Az óriási udvar a szabadtéri játékok remek porondja, míg a szállás melletti pincegádor és tűzrakó hely a nyári esték hangulatos közösségi terepe.

Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád szálláshely
2647 Hont, külterület (Kútberek)
GPS: 48.03305556° / 19.01361111°
Keresztes Dávid, tel.: +36 (20) 468-7045, e-mail: Kerdavid82@freemail.hu


Kulcsosház a Karancs-Medvesben

A frissen felújított Csernyik Kulcsosház a Vízválasztói horgásztó közvetlen közelében, erdőszélen áll, Salgótarjántól mindössze 7 kilométerre. A nyugalomra vágyóknak, és a horgászat szerelmeseinek egyaránt kiváló szálláshely, de a mozgékonyabb bakancsos turisták sem unatkoznak majd a környéken. Nincs messze a Salgó vára, és ha még „marad néhány kilométer a lábukban”, akkor onnan gyönyörű, 6 kilométeres túraút vezet a Somoskői várhoz. Boszorkánykő, Eresztvény, a Salgóbányai Erdészház, a Somoskői Vadaspark vagy a salgótarjáni bányamúzeum a környék kedvelt kirándulóhelyei, látnivalói több napra kínálnak programokat. A 2 szobás, fürdőszobás ház egyidőben 7 főnek kínál kellemes pihenőhelyet. A szobák külön-külön is bérelhetők.

Csernyik Kulcsosház
3141 Salgótarján-Zagyvaróna, Csernyik völgy 1.
GPS: 48.100723° / 19.873251°
Gregán Zoltánné Kucsera Nikolett, tel.: +36 (20) 468-7065, e-mail: greganzne@gmail.com

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2019/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

42 millió erdészeti facsemetét ültettek

Kötelességünk, hogy környezetünket jobb állapotban hagyjuk az unokáinkra, mint ahogy örökül kaptuk, és ebben kulcsszerepe van a fásításnak. A jövőnk függ attól, mennyi erdőt telepítünk, hangsúlyozta Nagy István Bugacon. Az agrárminiszter a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Bugac 136F erdőrészletében ismerette a tavaszi erdősítések eredményeit, és szólt az országfásítási programról is.

Több helyszín, végtelen sok látnivaló

A VADEX Mezőföldi Zrt. erdei iskolai programjainak két helyszín ad otthont. A Gilice Erdészeti Erdei Iskola és Óvoda foglalkozásait a soponyai Ökocentrumban, valamint a Pákozd-Sukorói Arborétumban és Vadasparkban tartjuk, ahol komoly múltra tekint vissza a környezeti nevelés.

Hamarosan újabb szálláshely várja a bakancsos turistákat a Bükkben

Páger Antal egyik emlékezetes művészi alakítását A hattyúdal c. filmben láthattuk. A filmben felcsendülő Villa Negra románca c. sláger, több mint fél évszázad alatt örökzöld dallammá vált. A Villa Negra kifejezés napjainkban is ismert, hiszen több cég vagy szálláshely nevében fellelhető, például Szilvásváradon.

Átfogó országfásítási terv készül

Ősszel folytatódik az állami erdőkben az idei faültetési program, a tavaszi és őszi szezonban így akár csaknem ötvenmillió csemetével gyarapodhat az állomány. Az évtizedek óta tartó programoknak hála, Magyarországon folyamatosan nő az erdőterületek aránya - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

Turizmus szakos hallgatók a Szalajka-völgyben

Az Eszterházy Károly Egyetem turizmus szakos hallgatói látogattak el a szilvásváradi Szalajka-völgybe, hogy közelebbről megismerjék a völgy turista csalogató természeti értékeit és a turisztikai szolgáltatásait.

Július 8. a 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapok leadási határideje

A Nébih felhívja az erdészeti szakirányítók figyelmét, hogy az Országos Erdőkár Nyilvántartási Rendszer (OENyR) 2019. II. negyedéves kárbejelentő lapjainak leadási határideje: 2019. július 8.

Gazdálkodás cseri talajokon

Északnyugat-Magyarország meghatározó erdő- és vadgazdálkodója a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. Síkvidéki Erdészete. Változatos, többnyire gyenge termőhelyi viszonyok között, 10 ezer hektár állami erdőterületen gazdálkodik, nagyrészt Győr–Moson–Sopron, valamint Vas megyében. A kezelésében lévő erdőterületek a Fertő-melléki dombsoron, a Rábaközben és a Répce-síkon találhatók.

Új erdő díszlik a vörös iszappal elöntött területen

Az erdészeti hatóság befejezett erdősítésként átvette, erdőnek minősítette a kolontári vörösiszap-katasztrófa során elöntött egykori mezőgazdasági területeken a Bakonyerdő Zrt. Devecseri Erdészete által 2012-ben végzett erdőtelepítéseket.

Átlépi a határokat a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny

Az idén is meghirdeti a Magyar Turisztikai Ügynökség hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyt, amely ebben az évben néhány újdonsággal is kiegészül.