Back to top

Véleményezni lehet az élelmiszer-hulladékok mérési módszertant

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt tart az élelmiszer-hulladékok mértékének megállapításáról.

Vajon mennyi élelmiszer-hulladék keletkezik az élelmiszerek előállítása során, a kereskedelemben, a vendéglátásban és a közétkeztetésben?

Az Európai Bizottság az élelmiszer-ellátó rendszer során keletkező hulladék számszerűsítése érdekében egy mérési módszertant dolgozott ki és bocsátott nyilvános konzultációra. Az érdekelt feleknek 2019. április 4-ig van lehetőségük véleményük megküldésére - hívja fel a figyelmet a nak.hu.

A közös módszertan kidolgozása során a Bizottság szorosan együttműködött a tagállamok szakértőivel. A 2018. májusában felülvizsgált és bevezetett, a hulladékokról szóló irányelvnek köszönhetően az élelmiszer-hulladék mértékéről egységes adat fog rendelkezésre állni.

Ezen adatok kiváló alapot fognak biztosítani a tagállamok pazarláscsökkentő programjaik megalapozásához, hozzájárulva az unió Fenntartható Fejlődési Célok eléréséhez tett erőfeszítéseihez.

További részletek az Európai Bizottság oldalán olvashatók.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Átlépi a határokat a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny

Az idén is meghirdeti a Magyar Turisztikai Ügynökség hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyt, amely ebben az évben néhány újdonsággal is kiegészül.

Több mint 2,2 milliárd forint jut az élelmiszerpiac fejlesztésére

Több mint 2,2 milliárd forintot nyert el, elsősorban az élelmiszerpiac építésére, fejlesztésére összesen 20, a főváros vonzáskörzetében fekvő település, illetve 10 ezer főnél népesebb Pest megyei város önkormányzata - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

Mi legyen a töménytelen fahulladékkal?

Franciaországban 6 millió tonnánál is több fahulladék keletkezik évente, és úgy tűnik, pirolízis egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a hulladékkezelésben.

Új növényegészségügyi rendelet - szakmai álláspont

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kétségeket fogalmazott meg az Európai Unió 2019 decemberében hatályba lépő új növényegészségügyi rendeletével kapcsolatban. Ugyanakkor üdvözli a kártevők és kórokozók terjedésének megfékezésére tett intézkedéseket.

Hatékonyabban az élelmiszerhamisítás ellen

Sem az időnként nagy botrányokat okozó élelmiszerbűnözés, sem a potenciálisan komoly piaci zavarokat eredményező állatbetegségek fenyegetése nem múlt el Zsigó Róbert szerint. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára úgy véli, a hatóságok munkájának eredménye, hogy manapság viszonylag csend van ezen a téren a médiában.

Már százezren aláírták a magyar gazdák érdekében indított petíciót

Már százezren aláírták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót - jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a Csongrád megyei Fábiánsebestyénen.

Már az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer is intelligens

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.