Back to top

A klímaváltozás nemcsak a fákat, az ökoszisztémát is átalakítja

Egy új tanulmány rámutat arra, hogyan kapcsolódnak össze a klíma, az evolúció, a növények és a talajok egymással. Ez az első kutatás, ami megmutatja, hogy a klímaváltozás miatti evolúció a fapopulációkban megváltoztatja azt, ahogyan ezek a növények a velük közvetlen kapcsolatban álló talajra és az abban élő mikrobákra hatnak.

Egy keskenylevelű nyárfákból álló kifejlett galériaerdő a Wyomingban, a Snake folyó mentén
Egy keskenylevelű nyárfákból álló kifejlett galériaerdő a Wyomingban, a Snake folyó mentén
Fotó: Ian Ware/Tennessee Egyetem, Knoxville
A Global Change Biology című tudományos megjelent, a Tennessee Egyetem kutatói által készített tanulmány 17 olyan keskenylevelű nyárfa populációt (Populus angustifolia) vizsgált, melyek eredeti élőhelyükön, természetes módon fordulnak elő. A tudósok rájöttek, hogy a melegebb területeken élő állományokban kisebb a genetikai változatosság. Ez a különbség pedig következményekkel jár: a talaj kémiai és mikrobiológiai összetevői is megváltoznak.

A jövőbeli klímaváltozása csökkentheti a növények alkalmazkodóképességét, különösen a genetikailag kevésbé változatos populációkban. Ahhoz, hogy a stresszesebb körülmények között is túléljenek, erősebb kötődés alakulhat ki a növények és a talaj mikrobiomja között.

Ez talán egy olyan mechanizmus lehet, amely egy változó világban az állandóságra törekszik – mondta Ian Ware, az egyetem Ökológiai és Evolúcióbiológiai tanszékének PhD jelöltje, a tanulmány szerzője.

A délebbre eső nyárfa-populációknál a melegebb időjárás korábbi rügyfakadást és levélbontást eredményezett. Ez az evolúció csökkenti a genetikai változatosságot, és megváltoztatja azt, ahogy a fák együttműködnek a talaj életközösségeivel.

„Kimutattuk, hogy ahogyan a klíma melegszik és szárazodik, a populációs szintű genetikai változatosság csökken, és a fák nagyobb hatást gyakorolnak a velük kapcsolatban álló talajlakó mikrobákkal és tápanyagforrásokkal”

– mondta Ware.

Ez a felfedezés rámutat arra, hogy milyen módon képesek ezek a növények az extrémebb éghajlati körülmények között is túlélni.

„Ha megértjük, hogyan fejlődnek együtt a növény-talaj-mikroba kapcsolatok a klímaváltozás eredményeképpen a különböző élőhelyeken, akkor választ kaphatunk arra is, hogy helyi szinten milyen erők mozgatják az alkalmazkodást, és hogy ez miként befolyásolja a nitrogén elérhetőségeket, illetve a széntározó-képességet a talajban.” – mutatott rá Wade. „Ezek a felfedezések közvetlen ráhatással lehetnek a klímaváltozást figyelembe vevő természetvédelmi és erdőfelújítási gyakorlatokra, például az áttelepítésekre („mesterséges vándorlás”) vagy a populációk kezelésére.”

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A barcsi Vadgazdák az élen

Ezúttal a KEFAG Zrt. Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskolájában osztották ki az Országos Erdészeti Egyesület által ősszel meghirdetett „Fedezd fel az örökséged – A növekvő erdők nyomában” erdőismereti verseny díjait a nevezett középiskolás csapatok közt. A barcsi Vadgazdák bizonyultak a legjobbnak, őket a szegedi Erdész triumvirátus és a nemesvámosi Éjjeli baglyok követték.

Tűzgyújtási tilalom a keleti országrészben

A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti.

Meteorológusok a gazdákért

A Nap, a Föld és az időjárás a központi témája az idén már hatvan éve ünnepelt Meteorológiai Világnapnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat épületében gyűltek össze a szakma kiválóságai, hogy együtt tisztelegjenek az egyik legrégebbi tudomány, az emberiséggel egyidős meteorológia előtt.

Mi legyen a töménytelen fahulladékkal?

Franciaországban 6 millió tonnánál is több fahulladék keletkezik évente, és úgy tűnik, pirolízis egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a hulladékkezelésben.

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

Gyapjúszivárvány

Véletlenül bukkantam rá Horváth Éva szépséges gyapjúgombolyagjaira. Nyár végén, a Mesterségek Ünnepének forgatagában hirtelen megállított a puha anyag és a pasztellszínek mesés keveréke. Megszámlálhatatlan árnyalat, valami jó, meleg természetességben. A kirakodó asztalka körül mezei virágokból és zöld szárakból font kerítés, mögötte egy mosolygós hölgy.

Nem indultak meg az időszakos források a Bükkben

A hétvégére igazi kiránduló időt jósolnak a meteorológusok! A szép napos időben a hőmérséklet akár 20 fokig is emelkedhet. Az erdei avarból egyre több helyen bújnak elő a tavasz színes virágai.

Egy Földünk van, törődjünk vele! - Föld Órája 2019

Idén március 30-án lesz a WWF Föld Órája, azonban fontos, hogy környezetünkkel ne csak ezen a napon, ebben az egy órában törődjünk. A Föld Órája alkalmából indított négyhetes kihívássorozattal a WWF Magyarország azt kívánja elérni, hogy a fenntarthatósági tippek közül mindenki kiválassza azokat, amelyeket tartósan át tud ültetni mindennapjaiba.

Tornapálya, kilátó és parkoló is készül az erdészetnél

Hét európai uniós pályázat keretében közel 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg a természetjárás feltételeit javító fejlesztések 2020. szeptember végéig Magyarországon, köztük az EGERERDŐ Zrt. területén is.