Back to top

Megújult a Magyar Mezőgazdaság

Az idén 74. évfolyamába lépett Magyar Mezőgazdaság küllemében jelentősen megváltozott. Az egyetlen hazai agrárgazdasági hetilap új rovatokkal és még gazdagabb szakmai tartalommal jelentkezik méghozzá jobb minőségű papíron, megújult formában.

MMG - Megújult a Magyar Mezőgazdaság

Az idén 74. évfolyamába lépett Magyar Mezőgazdaság küllemében jelentősen megváltozott. Régi vágyunk valósult meg ezzel nekünk, lapkészítőknek és a kiadó vezetőinek: hogy jobb minőségű papíron, formailag megváltozva lépjünk ki a lappiacra, elvégre az agrárgazdaság területén is generációváltás zajlik, és ezzel együtt az olvasói és a tartalomfogyasztási szokások is átalakulóban vannak.

A médiapiac szereplői, köztük a szaklapok is, küzdelmes éveket tudhatnak maguk mögött, de az utóbbi időben a nyomtatott és az online média egyensúlya elkezdett helyrebillenni. Számunkra ez azt jelenti, hogy a nyomtatott szó ereje megfelelő súllyal bír.

Lapunk, a Magyar Mezőgazdaság ki­­­emelt helyzetben van az agrárszaklappiacon, több mint 70 éve, az egyetlen agrárgazdasági hetilapként szolgálja a mezőgazdasági szereplőket.

Hétről hétre tudósít a szakmapolitika aktuális eseményeiről, a tőzsde, a piacok és a jogszabályok heti változásairól, betekintést nyújtva a határon túli magyar gazdálkodók életébe is. Eközben soha nem tévesztjük szem elől az alapító főszerkesztőnk, Adorján János által az első számunkban megfogalmazott célt: „A tudomány erejével segíteni a parasztságot.” Ezt a szolgálatot a nálunk publikáló hiteles és elismert kutatóknak, a szakmában jól ismert gyakorlati szakembereknek és természetesen újságíróinknak – akik közül sokan agrárvégzettségűek – köszönhetően tudjuk végezni.

A hitelesség, a szakmaiság újból felértékelődni látszik. A szakújságírás, a szaklapok a mai világban hihetetlen erőre kapnak, mert élen járnak a hiteles információátadásban!

A piaci felmérések eredményei megerősítettek minket abban, hogy jó úton haladunk, amikor jottányit sem engedtünk a hitelességből és a szakmaiságból.

Ezzel együtt be kellett látnunk, hogy a tartalom mit sem ér, ha nem informatív, olvasmányos módon tálaljuk. Ezért tartottuk szükségesnek a formai megújulást: hogy meg tudjunk felelni ennek az új kihívásnak is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Klímaváltozás és betegségek: növekvő kockázat?

A klímaváltozás tényével vitába lehet szállni, de nemigen érdemes. Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy az időjárás változékonysága minden korábbi mértéken túlmutat. A híradások gyakran szólnak a természeti erők által okozott jelentős anyagi veszteségekről – de mi a helyzet a csendes hadviselőkkel, a kórokozókkal? A megváltozott időjárás hogyan befolyásolja a növényi betegségeket?

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Klímaváltozás: a halak is költöznek

A természetes vizek szennyezettsége vagy kiszáradása, sőt még egyes madarak is veszélyeztetik hazánk őshonos halait. A klímaváltozás miatt az alföldi fajok a hegyvidékre vándorolnak, Hajdú-Bihar megye termálvizeiben viszont új közösséget találtak a Debreceni Egyetem kutatói.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Talajbaktérium, amelyik növényi anyagból állít elő műanyagot

A kísérletek során fásszárú növények sejtfalában található polimert bontotta le a módosított baktérium és a lebontási folyamatának végterméke egy PDC nevű vegyület lett - ez nagyon hasonlít a polietilén (PET) polimerhez, ám sokkal környezetbarátabb.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő beruházása

Mosonmagyaróváron március 19-én közös sajtótájékoztató keretében jelentette be az Agrárminisztérium és a FAKT AG, hogy egy közel egymilliárd eurós mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztési beruházás valósul meg hamarosan Hegyeshalom-Bezenye települések határában. A beruházás jelentős mérföldkő mind a cég, mind Magyarország életében.

Kevesen tudnak a növényvédőszer-hamisításról

A hazai fogyasztók kevesebb mint fele (40%) számára számít csak ismert jelenségnek az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából. A szervezet 500 főt kérdezett meg online felmérés formájában a zöldség-gyümölcs vásárlási szokásairól és preferenciáiról.