Back to top

Elektronikus orr a hagymatárolókban

A korszerű klímatechnikának köszönhetően mind tovább és jobb minőségben tárolható az étkezési hagyma. De vajon milyen gyorsan terjednek a kórokozók a tárolókban, és mekkora a különbség tárolhatóság szempontjából a fajták között? Ezeket a kérdéseket vizsgálják a Julius Kühn Intézet kutatói. A vizsgálatokról és eredményeiről a Gemüse szaklap számolt be.

Az étkezési hagyma az egyik legrégibb kultúrnövény a világon. A korszerű tárolási technikának, a nagy hozamokra képes és jól tárolható, a tárolás során csírázásra nem hajlamos fajtáknak köszönhetően pedig mind hosszabban eltartható.

Tárolási betegségek

A tárolás hosszát lényegesen befolyásolja a hagyma egészségi állapota, illetve a különféle betegségek. A betakarításkor és a betároláskor sok esetben szemmel nem láthatók a fertőzések, a tárolóban azonban rohamosan szétterjednek. Egy innovációs projekt keretében olyan újszerű elvet dolgoztak ki, amellyel időben fölismerhetők a fertőzések gócpontjai a tárolóban. Az úgynevezett elektronikus orr szenzorok segítségével érzékeli a fertőzések „jelzőanyagait” a légtérben.

A Julius Kühn Intézet munkatársai e projekt keretében modellezték a hagymák mikrobiális fertőzését a hagymatárolás során legnagyobb veszteséget okozó kórokozókkal (Botrytis aclada, Fusarium oxysporum f. sp. cepae, Erwinia carotovora ssp. carotovora).

A Botrytis aclada a hagymafej nyaki részét rothasztja. A gomba nedves időjárás esetén a száradó leveleken keresztül jut be a hagymába.

A betárolt fejek tünetmentesek, csak később lesz a felületük puha, vizenyős, barna. A külső héjon sűrű, szürke spóragyep jelenik meg. Később csoportosan képződnek a fekete szkleróciumok, a gomba kitartóképletei.

Az Erwinia carotovora ssp. carotovora fertőzése szintén a hagyma nyakánál kezdődik. A hagymalevelek üvegessé, nyálkássá válnak, és bűzös szagot árasztanak. Az érés- és a betakarításkori nedves időjárás kedvez a kórokozó fejlődésének. A baktériumos betegséget a hagymalegyek is terjeszthetik.

A klímaváltozással várhatóan erősödik a Fusarium oxysporum f. sp. cepae fertőzése. A melegkedvelő gomba a tönköt rothasztja, a gyenge gyökérrendszer miatt a hagyma könnyen kihúzható a talajból. A tünetek a dughagymában és az érett hagymában is mutatkozhatnak, de gyakran semmi sem utal a kórokozó jelenlétére.

Az átvitel

A Julius Kühn Intézet vizsgálati módszerében a hagymákat az említett patogén szervezetekkel fertőzték. A sztenderdizált teszt kísérletekben a tárolók körülményeihez hasonló feltételeket teremtettek (5 °C, 90% relatív páratartalom, tartós sötét) és azt vizsgálták, hogy a fertőzés milyen gyorsan terjed át a fertőzött hagymáról a szomszédos, láthatólag egészséges fejekre.

A kísérletbe egy betegségekre fogékony fajta ép, illetve mechanikailag sérült hagymáit vonták be.

A kiértékelésre 12 hét elteltével került sor a hetenként szabad szemmel észlelt tünetjegyek alapján, valamint a tápközegre helyezett hagymadarabok mikroszkópos vizsgálatának adataiból. Kiderült, hogy a betegségek 3-11 hét alatt fertőzték meg az egészséges hagymákat (1. táblázat). A fuzáriumot a mikroszkópos vizsgálat 3 hét után kimutatta az egészséges hagymában, a karakteres tünetek azonban csak 2 héttel később mutatkoztak.

A baktérium jelenlétét csak 6-11 hét után tudták kimutatni a hagymaleveleken, feltételezték, hogy a hagymák előtte mechanikailag megsérültek.

A botrítiszt mikroszkópos és makroszkópos vizsgálattal azonosították, barna foltok, illetve micéliumképződés utalt rá. A baktériumos fertőzésnek egyáltalán nem látták külső tüneteit a kísérletben. A botrítiszes és a baktériumos fertőzéshez nyilvánvalóan hozzájárul és gyorsítja a betegség terjedését a hagyma sérülése.

Fajtától függ

Vizsgálták azt is, hogy a megbetegedés átviteli idejét miként befolyásolja a fajták érzékenysége. A vizsgált fajták károsítókkal szembeni ellenálló képessége különbözött (2. táblázat). Mind a négy tesztelt fajta hajlamos volt a baktériumos lágyrothadásra, amíg a fuzáriumos és botrítiszes fertőzéssel szemben kettő ellenállónak mutatkozott.

Hogy még részletesebb megállapításokat tehessenek a fajták érzékenységével kapcsolatban, a bajorországi tartományi mezőgazdasági kutatóközponttal együtt további 15 termesztett fajta vizsgálatát kezdik meg elsősorban a hagymatönk rothadását okozó Fusarium oxysporum f. sp. cepae-re koncentrálva. A szántóföldi művelésből nyert eredményeket hasonlítják össze a hagymák érzékenységi vizsgálatával.

Az eddigi vizsgálatok megállapították, hogy a hagymák betároláskori egészségi állapota, valamint a fajta meghatározó szerepet játszik a tárolhatóságban. A sérülések és a látens fertőzések segítik a megbetegedés továbbterjedését a tárolókban.

Dr. Ute Gärber és Sebastian Wunder cikkét Merényi Alexandra fordította

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2019/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Tudjon meg többet a növényvédelemről!

Sokan nem látnak tisztán, ha a növényvédelemről van szó – szól a Bayer tájékoztató kiadványának első mondata. A laikus közönség aggodalmait próbálják eloszlatni a modern mezőgazdaságban alkalmazott módszerek ismertetésével. A gyakori kérdésekre adott válaszokkal a Bayer a saját környezetvédelmi tevékenységét, ez irányú fejlesztéseit is ismerteti. Ebből a kiadványból szemezgetünk.

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek aránya az alapanyagexport csökkenésétől függetlenül is emelkedik.

Vendéglátás: a séfek keresnek a legjobban

Több mint 300 ezer forintot visz haza a vendéglátóiparban dolgozók fele, 12 százalékuk pedig félmilliónál is többet. Legjobban a séfek keresnek, helyenként még az üzletvezetőknél is jobban, az átlagjövedelmük eléri a havi 360 ezer forintot - írja a Világgazdaság keddi száma az Eventrend Global iparági kutatására hivatkozva.

Több mint 2,2 milliárd forint jut az élelmiszerpiac fejlesztésére

Több mint 2,2 milliárd forintot nyert el, elsősorban az élelmiszerpiac építésére, fejlesztésére összesen 20, a főváros vonzáskörzetében fekvő település, illetve 10 ezer főnél népesebb Pest megyei város önkormányzata - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

A változékony 2018-as év tanulságai a szőlősben

A tavalyi év változékony időjárása a szőlőt károsító rovarok és gombás betegségek élettevékenységét is befolyásolta. A csapadékos tavasz inkább a gombás fertőzéseknek kedvezett, az átlagosnál melegebb nyár folyamán viszont a lisztharmat-fertőzések mellett a kártevők, így például a kártevő atkák, tarka szőlőmoly, darazsak is jelentősen felszaporodtak a szőlőtőkéken.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Új növényegészségügyi rendelet - szakmai álláspont

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kétségeket fogalmazott meg az Európai Unió 2019 decemberében hatályba lépő új növényegészségügyi rendeletével kapcsolatban. Ugyanakkor üdvözli a kártevők és kórokozók terjedésének megfékezésére tett intézkedéseket.

Hatékonyabban az élelmiszerhamisítás ellen

Sem az időnként nagy botrányokat okozó élelmiszerbűnözés, sem a potenciálisan komoly piaci zavarokat eredményező állatbetegségek fenyegetése nem múlt el Zsigó Róbert szerint. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára úgy véli, a hatóságok munkájának eredménye, hogy manapság viszonylag csend van ezen a téren a médiában.