Back to top

Galamb a déli féltekéről

Nehéz elképzelni, hogy a rendszerváltás előtt – bő negyed évszázada – még hazánkban mennyivel kevesebb ritka madárfajt tartottak, mint napjainkban. Vonatkozik ez a különféle galambokra is, hiszen akkoriban a házigalamb különféle fajtái mellett jószerivel csak a kacagógerle és a gyémántgalamb élt a portákon.

Amikortól a határok átjárhatóak lettek, robbanásszerűen nőtt a nálunk gondozott, tenyésztett különböző új madárfajok száma, így a bronzszárnyú galamb is megjelent a madárkedvelőknél. Ez a tollas eredetileg Ausztráliában és Tasmaniában honos, de előfordul még a vadonban Új-Zélandon is.

Fotó: Tóth Zsigmond

Egy kifejezetten erdőlakó fajról van szó, mely, ha teheti, csak az erdőszéleken, bozótosokban keresi táplálékát, főként a talajszinten. Ezért is ideális madara egy olyan röpdének, melyet dúsan beültettünk különféle kisebb fákkal, bokrokkal. A faj nagy előnye, hogy a tojó a hímtől jól megkülönböztethető: az előbbi szárnyán a foltok zöldessárga színűek, homloka szürke, s egész testén a tollazat halványabb. A hím általában erősebb, nagyobb is párjánál. Bár a faj jelentős elterjedéssel bír, alfajai nem ismertek. Hazájában még ma is gyakori madárnak számít, mely nemritkán felbukkan a településeken is, mondhatni, külvárosi kertek megszokott lakója. Ennek ellenére közel sem olyan bizalmas természetű, mint a nálunk gyakran tartott kacagógerle.

A hímek viselkedése a fogságban nagyon eltérhet egymástól: némelyikük nyugodt, békés természetű, így több párt is egy röpdében tarthatunk belőlük, vannak viszont olyanok, melyek még nagyobb méretű szárnyasokat is zavarnak, támadnak.

Szaporításukhoz legalább egy 2x1x2 méteres röpde szükséges, ugyanis kis helyen hajlamosak az elhízásra, ami a szaporodási kedv csökkenéséhez vezethet. A két fehér tojásból a fiókák 16 napos kotlás után kelnek ki. A bronzszárnyú galamb nem számít szaporának atyafiságában, évente általában csak két költésre számíthatunk tőle.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Bontás helyett formatervezés

A takarmányszállító vezetékek akadálymentesítésére kínál egyszerű megoldást egy ötletes sarokelem. Az innovációs díjat is kiérdemlő Clean 9T Bypass berendezés nem csak a szállítóvezeték teljesítményét javítja, az állatok egészségére is kedvező hatással van.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.