0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Homályos fogalmak, de egyértelmű szándék

A jogállamisági kritériumok betartásához kötné az uniós támogatások folyósítását az Európai Parlament 2021-től. Szakértők attól tartanak, ezzel mintegy zsebbe vágóan is rögzülne az a gyakorlat, hogy az aktuálpolitika mondaná meg Brüsszelből, hogy ki és mi a jogállam. Elfogadható-e ez a gazdák számára- kérdeztük az agrárkamarától?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elutasít minden olyan tervet, amely akár közvetlenül, akár közvetetten a magyar gazdáknak járó támogatások csökkentését eredményezheti.

Jelenleg a magyar mezőgazdaság fejlődésének üteme az egyik leggyorsabb az Európai Unióban.

Ennek pozitívumait, így például a foglalkoztatás növekedését, a beruházások számának emelkedését, illetve azt, hogy a magyar gazdák és élelmiszeripari vállalatok kiváló minőségű élelmiszerrel látják el a hazai fogyasztókat, az egész lakosság tapasztalhatja. Szűkebb forrásokkal ez a fejlődés nehezen lenne fenntartható.

A támogatásoknak legalább a jelenlegi szinten történő megőrzése azért is fontos, mert a magyar gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő.

Az esetleges forráselvonás veszélyeztetné a gazdák versenyképességét, a szektorban dolgozó munkavállalók megélhetését, de az intézkedés következményei valamennyi magyar állampolgárra kihatással lennének.

A NAK tehát határozottan kiáll amellett, hogy a KAP forrásait a magyar agrárgazdaság és a magyar gazdák kapják.

A Kamara – álláspontja még hangsúlyosabb kinyilvánítása érdekében – aláírásgyűjtést indított a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével (Magosz). A két szervezet arra buzdít minden magyar állampolgárt, különösen a gazdákat és az agráriumban érdekelteket, hogy akár online,

a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál vagy a megyei igazgatóságokon elérhető íveken 2019. május 3-ig aláírásukkal támogassák kezdeményezésüket – tájékoztatott a kamara.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu