Back to top

Múlt és jövő a jelenben

Március 12-én közös rendezvényt tartott a Kinizsi 2000 Mg. Zrt. és a Bosmark Kft. Fábiánsebestyénben, hogy bemutassák az 5 évvel ezelőtti beruházásuk eredményeit, és átadják tapasztalataikat az érdeklődőknek.

A teheneket két-két csoportra osztva szolgálja ki az istállónként három duplabokszos fejőrobot
A 2014 áprilisában, majd szeptemberében átadott 2 x 330 férőhelyes istállókban a teheneket két-két csoportra osztva szolgálja ki az istállónként három duplabokszos fejőrobot. Mellette más innovációt is bevezettek, vízágyas matracra cserélték a korábbi döngölt agyagos, szalmás padozatot a pihenőbokszokban. Egyebek mellett

ezeknek az újításoknak, és a helyi szakemberek elkötelezett munkájának köszönhetően minimálisra csökkent a tőgygyulladásos tehenek száma (a korábbi több mint 4%-ról 0,1%-ra),

folyamatosan csökken a tej szomatikus sejtszáma, a fejési átlaguk pedig már valamivel több mint 36 kilogramm, szemben a 2015-ös 27,9 kilogrammal.

Vízágyas matracra cserélték a korábbi döngölt agyagos, szalmás padozatot a pihenőbokszokban
Ezek az eredmények önmagukért beszélnek, mondta Kovács Gyula, a Bosmark Kft. cégvezetője megnyitójában, hozzátéve, hogy jelenleg is több nagy méretű fejőrobotos istálló építésén dolgoznak Magyarországon.

A rendezvényen részt vevő Farkas Sándor miniszterhelyettes, a zrt. igazgatóságának korábbi elnöke bátor, már-már vakmerő tettnek nevezte az 5 évvel ezelőtti döntésüket, amivel belevágtak az 1,8 milliárd forint értékű beruházásba. Az eredményeket látva azonban mára bebizonyosodott, hogy jó döntést hoztak akkor, amikor ezek az új technológiák sokak számára még idegenek voltak.

Ezekkel azonban egyre inkább meg kell barátkoznunk, mondta, mert csak így van esélyünk utolérni Európát, és az élmezőnybe kerülni.

A tehénlétszámot 1000 fölé tervezik növelni

Egy szakadékot nem lehet két részletben átugrani, és a mi esetünkben sincs másról szó, mint egy szakadékról a régi és az új között, mondta Farkasné Márton Katalin, a társaság vezérigazgatója. Ezzel együtt továbbra is működtetik a régi telepüket és fejőházukat, ami szavai szerint nem a régi és az új találkozását, a múltat és a jövőt, hanem éppen a jelent szimbolizálja. Eredményeiket ismertetve elmondta, hogy az utóbbi hónapokban folyamatosan, évente 2-3 kilogrammal nőtt a tejtermelésük (cél a 40 kg), és nőtt a tehénlétszám is, amit 1000 fölé terveznek növelni. (A rendezvényen elhangzott előadásokat a Magyar Mezőgazdaság következő számaiban közöljük. A szerk.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.

Bontás helyett formatervezés

A takarmányszállító vezetékek akadálymentesítésére kínál egyszerű megoldást egy ötletes sarokelem. Az innovációs díjat is kiérdemlő Clean 9T Bypass berendezés nem csak a szállítóvezeték teljesítményét javítja, az állatok egészségére is kedvező hatással van.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Idén elkezdődik a génmegőrzési stratégia végrehajtása

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

A méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztése

A fenti címmel jelent meg 2018 áprilisában kis kézikönyvem. Ezzel a témával összefüggésben osztok meg néhány részletet. Sőt, aktuális, remélhetőleg hasznos, de a könyvben nem szereplő gondolatokat is beleszövök az írásba.

Már százezren aláírták a magyar gazdák érdekében indított petíciót

Már százezren aláírták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót - jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a Csongrád megyei Fábiánsebestyénen.

Az első magyar agrárhackathon

Március negyedik hétvégéjén rendezték meg az első éjjel-nappal zajló agrárinnovációs ötletversenyt Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon címmel. A rendezvény ideje alatt egyetemisták dolgoztak agrárszakértőkkel azon, hogy a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az ágazatban, lehetővé téve agrárgazdaságunk fejlődését.

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.