Back to top

Teljesen átlátható: a Blockchain technológia az állattenyésztésben

Mind szeretnénk tudni, hogy a megvásárolt hús, tojás vagy tej vajon honnan jött és mennyire jó. A fogyasztói szokások megváltozásával, az egyre tudatosabb vásárlói hozzáállások kialakulása miatt, egyre nagyobb az igény a minőségi termékek iránt. Erre kínál megoldást a Blockchain alapú transzparens nyomon követés, amely az állattenyésztő gazdáknak is számos előnyt biztosít.

Az elmúlt időszakban az állattenyésztés és húsipar jelentősen átalakult, ennek hatására a fogyasztói preferenciák is megváltoztak. Előtérbe kerültek a tudatos vásárlási szokások és a minőségi termékek iránti igények. A fogyasztók manapság inkább az egészséges és biztonságos árukat keresik, odafigyelnek arra, hogy minden információ a birtokukban legyen az áruról, ezért egyre nagyobb szükség van a transzparens nyomon követésre a teljes élelmiszer-lánc mentén.

A minőségi termékeket előállítási költségei magasabbak, azonban a kiskereskedelmi árak nem minden esetben képesek ehhez igazodni. Ha a gazdák nem tudják igazolni a termékük minőségét, a vásárlók kénytelenek az ár alapján döntést hozni. Ennek következtében árverseny alakul ki, amiben a termelők alulmaradnak a jobban teljesítő, hatékony nyugati gazdaságokkal szemben.

A transzparens nyomon követés megteremtésére a jelenlegi eszközök - mint például a hagyományos vonalkód - nem alkalmasak. A nyomon követésnek számos technológiai megoldása létezik, az egyik ilyen a Blokchain alapú nyomon követés.

Mi az a Blockchain?

A Blockchain vagy blokklánc technológia lényege, hogy egy elosztott adatbázis, egy folyamatosan növekvő adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi és az adatok megváltoztatását és hamisítását beépített intézkedésekkel akadályozza meg. A blokklánc az elosztott főkönyvi technológia egyik technikai specifikációja. Ez azt jelenti, hogy az adatbázist mindenki, globális szinten általános érvényűnek fogadja el, tehát az adatok valósak, teljes mértékben megbízható forrásból erednek. A Blockchain alapú nyomonkövetés biztosítja, hogy az adatok a szereplőktől függetlenül kerüljenek nyilvántartásba, azokat megváltoztatni nem lehet.

A nyomon követés, az élelmiszer lánc egész vertikumában hasznos

A nyomon követésre elsősorban az olyan komplex, több szereplős élelmiszer láncoknál van szükség, ahol a minőség és az eredetbiztosítás nem megfelelő, továbbá nincs meg a bizalom az egyes szereplők között. A rendszer úgy épül fel, hogy az adatokból kinyert információk az ellátási lánc teljes vertikumára érvényesíthetők.

A technológia használatával a fogyasztók megbízható és áttekinthető információt kapnak a teljes ellátásról, ezáltal a fogyasztói élmények fokozódnak, a hibák és csalások számai visszaszorulnak.

A Blockchain alapú nyomon követés segítségével egy "élő" QR-kód leolvasását követően az adott termékről- például húsáruról- megállapítható, hogy melyik egyedből származik, továbbá, hogy milyen tárolási és feldolgozási folyamaton esett át. Ezáltal könnyedén lekövethető, hogy az adott termék megfelelt-e a minőségi kritériumoknak.

A fogyasztóknak és a gazdáknak is előnyös

A transzparens nyomon követés elsődleges haszna a gazdák szemszögéből, a marketing értéke. A transzparencia biztosításával bizalom alakul ki a fogyasztókban a termelők felé. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a technológia használatával nő a folyamathatékonyság és a költségek optimalizálásának lehetősége. A fogyasztók szempontjából a rendszer elősegíti a tudatos vásárlást, illetve lehetőséget nyújt a közvetlen visszajelzésre a gazdák irányába. Jelenleg egy központosított rendszerbe érkeznek a fogyasztói visszajelzések és nincs arra garancia, hogy az információk a termelőkhöz is eljutnak. A Blockchain alapú rendszerben a fogyasztói visszajelzések közvetlenül, minden szereplő számára nyilvánosak, az adatokat pedig nem lehet megváltoztatni. Ennek köszönhetően hatékonyan lehet értékelni az ellátási lánc egyes szereplőit.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek aránya az alapanyagexport csökkenésétől függetlenül is emelkedik.

Vendéglátás: a séfek keresnek a legjobban

Több mint 300 ezer forintot visz haza a vendéglátóiparban dolgozók fele, 12 százalékuk pedig félmilliónál is többet. Legjobban a séfek keresnek, helyenként még az üzletvezetőknél is jobban, az átlagjövedelmük eléri a havi 360 ezer forintot - írja a Világgazdaság keddi száma az Eventrend Global iparági kutatására hivatkozva.

Több mint 2,2 milliárd forint jut az élelmiszerpiac fejlesztésére

Több mint 2,2 milliárd forintot nyert el, elsősorban az élelmiszerpiac építésére, fejlesztésére összesen 20, a főváros vonzáskörzetében fekvő település, illetve 10 ezer főnél népesebb Pest megyei város önkormányzata - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

Bontás helyett formatervezés

A takarmányszállító vezetékek akadálymentesítésére kínál egyszerű megoldást egy ötletes sarokelem. Az innovációs díjat is kiérdemlő Clean 9T Bypass berendezés nem csak a szállítóvezeték teljesítményét javítja, az állatok egészségére is kedvező hatással van.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Bormarketing: inspiráció a világ túlsó feléről

Sokat beszélünk manapság a közösségben való gondolkodásról, együttműködésről. Természetes, hogy a pontos megvalósításra számtalan módszer kínálkozik. Inspirációként utazzunk most el gondolatban Ausztráliába, és ismerjük meg Új-Dél-Wales nemrég nyilvánosságra hozott, a bort, a borturizmust és a gasztronómiát támogató, a 2018–2022 közötti időszakra vonatkozó akciótervét!

Hatékonyabban az élelmiszerhamisítás ellen

Sem az időnként nagy botrányokat okozó élelmiszerbűnözés, sem a potenciálisan komoly piaci zavarokat eredményező állatbetegségek fenyegetése nem múlt el Zsigó Róbert szerint. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára úgy véli, a hatóságok munkájának eredménye, hogy manapság viszonylag csend van ezen a téren a médiában.

A bio csokoládé, amit kézzel és lábbal készítenek

Ritkaságnak számít Elefántcsontparton Dana Mroueh csokoládégyártó műhelye. Nem csak azért, mert kiváló kézműves csokoládékat készít a világ legnagyobb kakaótermelő országában. A módszerei is egyedülállóak.