Back to top

Húsmentes hetet tartanak Hollandiában

Tavaly rendezték meg először, és a sikeren felbuzdulva az idén is megtartják a nemzeti húsmentes hetet Hollandiában március 11–17. között. Komoly lökést adhat a kezdeményezés népszerűségének, hogy a nagynevű Wageningen Egyetem is melléállt.

Fotó: Chris Tweten / Pixabay
A húsfogyasztás, valamint az egészséges és fenntartható táplálkozás közötti összefüggés napjaink egyik legaktuálisabb társadalmi témája. Nem véletlen, hogy az élettudományok, agrár- és környezettudományok témájában a világ élvonalába tartozó, a top agráregyetemek között emlegetett Wageningen Egyetemen is számos kutatás folyik témában.

Vizsgálják egyebek között, milyen hatással van a húsfogyasztás az egészségre, ezzel szoros összefüggésben az állattenyésztés a fenntartható életvitelre és a klímára,

továbbá adatokat gyűjtenek a lakosság húsfogyasztási szokásairól és preferenciáiról, valamint húshelyettesítők és alternatív fehérjeforrások után is intenzíven kutatnak. A húsmentes hét alkalmából egy nagy virtuális „dossziéba” gyűjtöttek minden, ezzel kapcsolatos publikációt, és az egyetem honlapján hozzáférhetővé tették az érdeklődők számára (egyelőre csak hollandul, de itt olvasható).

Kézzelfoghatóbb formában pedig úgy állt az egyetem a húsmentes kezdeményezés mellé, hogy egy héten át az intézmény területén működő összes étkezdében és büfében nagyobb választékot találnak a hallgatók és az oktatók a vegetáriánus fogásokból.

A világ számos pontján kitaláltak egyébként már hasonló kezdeményezéseket, de úgy tűnik, hogy összhang még nincs közöttük,

itt egy szeptember végi, itt pedig egy június közepi húsmentes hétről lehet érdekességeket olvasni. Utóbbi honlapon kiderül egyebek között, hogy ha egyetlen személy hét húsos étkezést kihagy, azzal annyi szén alapú energiaforrást spórol meg, amivel 2700 adag teavíz felforralható.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.

Kevesebb műanyagot fog használni az Aldi

Csökkenti a műanyag csomagolóanyagok felhasználását üzleteiben az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.

Nemzeti parki borókabogyóból készül a kézműves gin

Újpesten, az Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt. mintegy 75 millió forintos saját beruházásával megkezdte működését Magyarország első olyan szeszfőzdéje, mely kisipari technológiával, kizárólag gin előállítására szakosodott. A főzde fő terméke az Opera Gin Budapest.

Több száz új étel- és italautomatát telepítenének

A Magyar Postához több száz kérelem érkezett új étel- és italautomaták telepítésére, az ágazati szövetség szerint mégis eltűnhet a berendezések 10-15 százaléka a 25 milliárd forintos piacról - írta a Világgazdaság.

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul jövedelmezően termeszthető.

A franciák miniatűr birkái a Föld legkisebb ökológiai fűnyírói

Az ouessant (ejtsd: ueszan) a legkisebb testméretű ismert juhfajta Földünkön. Több évszázados szelekciója során alig módosították eredeti tulajdonságait. Nevezetesen kevésbé szapora, az anyák évente csak egy utódot hoznak világra.

Nyulak a Lurdy Házban

Immár hagyomány, hogy a Lurdy Házban megrendezett macskakiállítással egy időben nyúlkiállítás is várja az érdeklődőket. Az elmúlt hétvégén sem volt ez másként, annak ellenére, hogy a nyulaknál már megkezdődött a tenyészszezon, így viszonylag korlátozott számban érkeztek a rendezvényre.