0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Húsmentes hetet tartanak Hollandiában

Tavaly rendezték meg először, és a sikeren felbuzdulva az idén is megtartják a nemzeti húsmentes hetet Hollandiában március 11–17. között. Komoly lökést adhat a kezdeményezés népszerűségének, hogy a nagynevű Wageningen Egyetem is melléállt.

A húsfogyasztás, valamint az egészséges és fenntartható táplálkozás közötti összefüggés napjaink egyik legaktuálisabb társadalmi témája. Nem véletlen, hogy az élettudományok, agrár- és környezettudományok témájában a világ élvonalába tartozó, a top agráregyetemek között emlegetett Wageningen Egyetemen is számos kutatás folyik témában.

Vizsgálják egyebek között, milyen hatással van a húsfogyasztás az egészségre, ezzel szoros összefüggésben az állattenyésztés a fenntartható életvitelre és a klímára,

továbbá adatokat gyűjtenek a lakosság húsfogyasztási szokásairól és preferenciáiról, valamint húshelyettesítők és alternatív fehérjeforrások után is intenzíven kutatnak. A húsmentes hét alkalmából egy nagy virtuális „dossziéba” gyűjtöttek minden, ezzel kapcsolatos publikációt, és az egyetem honlapján hozzáférhetővé tették az érdeklődők számára (egyelőre csak hollandul, de itt olvasható).

Kézzelfoghatóbb formában pedig úgy állt az egyetem a húsmentes kezdeményezés mellé, hogy egy héten át az intézmény területén működő összes étkezdében és büfében nagyobb választékot találnak a hallgatók és az oktatók a vegetáriánus fogásokból.

A világ számos pontján kitaláltak egyébként már hasonló kezdeményezéseket, de úgy tűnik, hogy összhang még nincs közöttük,

itt egy szeptember végi, itt pedig egy június közepi húsmentes hétről lehet érdekességeket olvasni. Utóbbi honlapon kiderül egyebek között, hogy ha egyetlen személy hét húsos étkezést kihagy, azzal annyi szén alapú energiaforrást spórol meg, amivel 2700 adag teavíz felforralható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu