0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A szingliken keres az élelmiszeripar

Soha nem látott szintre nőtt az egyedül élők száma Kanadában, amire az élelmiszeripar az egyadagos ételek bővített kínálatával reagál – sokkal magasabb nyereség mellett. A készételeken belül az egyadagos kiszerelések ráadásul különösen jó nyereséget hozhatnak, hiszen egy plusz ár elérése egy adag esetében gyakran nem olyan szembetűnő.

Az egyedül élő felnőttek száma még sosem volt ilyen magas Kanadában, hiszen az észak-amerikai ország háztartásainak csaknem harmada, 28 százaléka egyetlen emberből áll. Ez mintegy 4 millió háztartást jelent, és várhatóan néhány éven belül 5 millióra nő ez a szám – írja a Montreal Gazette című kanadai lap online változata. A portál elemzésében kifejti:

a nyugati világban mindenhol nagyon népszerű kényelmi ételek egyemberes adagjai jó lehetőséget jelentenek az élelmiszer-feldolgozóknak a nyereségük növelésére.

Az élelmiszeripar a kényelmi ételeket igazán a második világháború után fejlesztette tökélyre, amikor a technológia és a háztartások hűtési, fagyasztási kapacitása is széles körben lehetővé tette ezt. Az egyedül élőkre ugyanakkor sokáig nem reagált az iparág – nem így manapság.

Az egyedül élés eleve kedvez a kényelmi ételek megvásárlásának, hiszen egyedül nem gazdaságos, vagy legalábbis nem olyan jó időtöltés a főzés.

Az egyedül éléssel párhuzamosan ezért tovább nőtt a fogyasztásra kész, vagy legalább félkész ételek forgalma Kanadában is.

A készételeken belül az egyadagos kiszerelések ráadásul különösen jó nyereséget hozhatnak, hiszen egy plusz ár elérése egy adag esetében gyakran nem olyan szembetűnő. Tovább erősíti ezt a trendet az is, hogy az egyedül élők sok esetben nem olyan árérzékenyek, mint például a nagycsaládosok, és a kényelemért, a gyorsaságért könnyebben fizetnek néhány százalékkal többet. A korábban alkalmazott burkolt áremelési módszer, vagyis a kisebb kiszerelés helyett ezért manapság gyakrabban alkalmazzák Kanadában az egyadagos kiszerelést, amellyel magasabb profitot tud elérni az élelmiszeripar. A lap példát is említ: a nyolcadagos péksütemények 18 és 25 kanadai dollár közötti áron elérhetőek, míg az egyadagosért nemritkán 4 dollárt is elkérnek a boltokban.

A jelenség persze nem csak a szingliket érinti: a nyugati világban egyre nő az egyedül élő, özveggyé vált idősek száma is, akik gyakran szintén a kényelmi ételeket választják a korábban hagyományos főzés helyett.
Forrás: montrealgazette.com