Back to top

Füvesítéssel növelhető az áfonya antioxidáns tartalma

Az áfonyabokrok mellé ültetett fűfélék segítenek a vashiány megelőzésében, így növelhető a termés mennyisége és minősége is egy tanulmány szerint. A módszer hatékonysága vetekszik a megszokott kémiai kezelésekkel – azonban jóval egyszerűbb, biztonságosabb, olcsóbb és fenntarthatóbb az optimálistól eltérő talajokon termesztett áfonya-állományoknál.

A Frointiers in Plant Science című tudományos lapban publikált kutatás során számos módszert vetettek össze. A felfedezés jelentőségének megértéséhez azonban át kell tekinteni, hogyan is veszik fel a tápanyagokat a növények.

Az összes talajban van vas, azonban ezek nem oldódnak olyan könnyen, így a növények nem képesek felvenni.

Az áfonya a szabad természetben a savanyú talajú élőhelyeken, például fenyvesek alatt fordul elő.
Az áfonya a szabad természetben a savanyú talajú élőhelyeken, például fenyvesek alatt fordul elő.
„A legtöbb növény olyan kémiai anyagokat választ ki, melyek oldhatóvá teszik a talajban található vasat.” – magyarázza a kutatás egyik vezetője, Dr. José Covarrubias, a Chilei Egyetem agrártudományokkal foglalkozó docense. - „Ezek a vas kelátorok* egyenesen a gyökerekből választódnak ki, vagy olyan mikrobák termelik, melyek közvetlenül mellettük élnek, és így segítségükkel a növények fel tudják venni a vasat.” (*A kelátor olyan szerves molekula, mely képes a fémet megkötni /a szerk.)

„A kék áfonya azonban nem rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, mivel általában nedves, savas környezetben él, amelyben fel tudja venni a vasat.”

Ennek eredményeképpen a világ relatíve száraz és lúgos növénytermesztő vidékei nem alkalmasak áfonyatermesztésre.

„A vas kulcsfontosságú az olyan növényi molekulák létrehozásában és működtetésében, mint a klorofill, mely az energiát szolgáltatja.” – folytatja Covarrubias.

„Ezért van az, hogy a vashiány tünete az elsárguló levél, és drasztikusan csökken a növekedés és a termés mennyisége is.”

„Az áfonyánál emellett az vastól függő enzimeknek köszönhető a „szupergyümölcsökre” jellemző magas antioxidáns tartalom, mely nemcsak az egészségre van jó hatással, de a kék színért is felelős.”

Hogyan lehet pótolni a vasat?

Lúgos talajnál nem képes megfelelő mennyiségű vasat felvenni a növény, így romlik a bokrok egészsége és csökken a termésmennyiség is.
Lúgos talajnál nem képes megfelelő mennyiségű vasat felvenni a növény, így romlik a bokrok egészsége és csökken a termésmennyiség is.
Két módszer létezik az áfonya vashiányának kezelésére: savanyítani kell a talajt, vagy mesterséges vas kelátorokat kell kijuttatni. Mindkét módszernek megvannak a maga hátrányai.

„A leggyakoribb ipari módszer a talajok savanyítására a kén, amit a talajban élő baktériumok kénsavvá alakítanak. A hatása lassú és nehezen kontrollálható. Nedves talajokban pedig hidrogén-szulfid halmozódhat fel, ami gátolja a gyökérnövekedést.

„Öntözőrendszereken keresztül is kijuttathatók a savak, ezzel gyorsítható folyamat – ez azonban veszélyes a gazdálkodóra nézve, a talajban lévő jótékony mikrobák is elpusztulhatnak, és széndioxid is felszabadulhat földből.”

„Egy másik gyakori stratégia a termelők közt, hogy szintetikus kelátorokhoz kötött vasat juttatnak ki. ezek azonban drágák és potenciálisan toxikus anyag oldódhatnak ki a közeli természetes vizekbe.”

Éppen ezért szükséges egy olcsóbb és biztonságos alternatíva az ipari méretű áfonyatermesztéshez.

„A fűfélék – melyek alkalmazkodtak a gyenge talajokhoz – fenntartható, természetes vas kelátor forrást biztosítanak, amennyiben az áfonyabokrok mellé ültetik őket. Korábban már kimutatták a fűfélék pozitív hatását a növekedésre és a hozamokra olíva, szőlő és citrusféléknél is – és most az áfonya esetében is bizonyított.”

A kutatás menete

Egy ’Emerald’ fajtájú áfonyaültetvényen kísérleteztek, igencsak lúgos (8 pH) talajon, és több különböző módszer hatását vetették össze: standard szintetikus vas kelátorokkal kezelt (Fe-EDDHA), fűvel bevetett (vörös csenkesz), szárított marhavérrel kezelt (hem-vas*), illetve egy kezeletlen kontroll terület került kialakításra. (*A hem egy makromolekula, mely képes a vasat megkötni. A hem a globin nevű fehérjéhez kapcsolódva hemoglobint alkot, mely a vörösvértestekben is megtalálható. /a szerk.)

Az értékes antioxidánsok az bogyók héjában találhatók - minél sötétebb színű, annál több található benne.
Az értékes antioxidánsok az bogyók héjában találhatók - minél sötétebb színű, annál több található benne.
„Az eredmények azt mutatták, hogy a gyepesítés nemcsak az összes termés mennyiségét növelte meg, de a bogyók héjának antocianin és antioxidáns tartalma is növekedett a kontroll csoportéhoz képest. A méretbeli változás hasonló volt a bizonyítottan hatásos szintetikus kelátoroknál tapasztalttal, azonban a marhavérből származó hem-vasnak – amit kiskertekben gyakran alkalmaznak – nem volt kimutatható pozitív hatása.”

A bogyókon túl a növények egyéb tulajdonságain is megnyilvánult a vas pozitív hatása, például a levelek színén. Ez szintén hasonló volt a gyepsávos és a vas kelátoros növényeknél. Azonban a bogyók átlagos súlyára egyik módszer sem volt kimutatható hatással.

A füvesítés hátrányai

Az egyik negatív tényező a tanulmány szerint az, hogy a gyepsávval beültetett bokrokon termő bogyók puhábbak voltak. A fogyasztóknál pedig fontos a bogyók keménysége.

Amíg a füvesített bokrokról begyűjtött bogyók nem voltak olyan kemények, addig a vas kelátorokkal kezelt áfonyák értékelése közepes volt ebből a szempontból.

„Azonban a kémiai analízis során a kontroll növényekkel összevezetve kirajzolódott egy nem szignifikáns trend, miszerint a fűvel beültetett növények bogyói érettebbek voltak, ami megmagyarázhatja ezt a különbséget.”

A gyepesített növények ezen felül több öntözővizet igényeltek ahhoz, hogy a talaj nedvességtartalma megfelelő maradjon. Ezt leszámítva mind a négy csoportot ugyanúgy kezelték. A füvet mindig 5 és 15 centiméteres magasság között tartották – mely megegyezik egy tipikus, gondozott gyepével.

„A kutatásunk megerősíti, hogy a fűfélék egy egyszerű, hatékony és fenntartható módszert kínálnak a vashiány megelőzésére a kékáfonya termesztésénél”

– vonja le a következtetéseket Covarrubias. „A termelők és a kiskertészek is alkalmazhatják ezt a stratégiát az áfonyatermésük, illetve annak antioxidáns tartalmának növelésére.”

Forrás: 
www.sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Száraz, hűvös, szeles idő várható

Az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségünkben. Ez egyrészt száraz (pedig nagy szükség lenne a további esőre), másrészt hűvös (a hét első felében reggeli fagyok is várhatók), ráadásul szeles idővel jár (ami erősen szárít és a beporzó rovarok, a méhek munkáját hátráltatja a javában virágzó gyümölcsfákon).