Back to top

Gergely Róbert: jó, ha figyelünk egymásra

Gergely Róbert igazi kerttulajdonos, olyan, aki ápolja és együtt lélegzik a növényeivel. Sokat mesél a kertjéről, nagyon boldog volt, amikor megtalálta azt a házat, amelyhez egy védett udvar is tartozott. Azonnal hozzálátott, hogy kellemes, bensőséges életteret varázsoljon belőle, rengeteg virággal, puha pázsittal, kényelmes kerti bútorokkal, izgalmas kis zugokkal.

Tavasztól őszig szinte kint él, de a hideg hónapokban is figyeli a növényeit, eteti a madarakat. A Gergely-kert, ahogyan nevezi, és ahogy a kerti felirat is jelzi, a virágok, a madarak és a barátok kedvenc helye.

Fotó: Kiss Gergely

Sokan nem gondolnák, de túl van a hatvanadik életévén a kétszeres EMeRTon-díjas magyar színész-énekes, Gergely Róbert. Édesanyja, Vajek Jutka száguldó televíziós riporterként volt egy ország kedvence évtizedeken át, és édesapja, Vajek Róbert is a médiában dolgozott elismert rádiósként. Nem könnyű örökséggel kellett megküzdenie, de közel negyvenéves pályafutása után minden bizonnyal színfoltja a magyar színi életnek. Játszott a pécsi színházban, a Vidám Színpadon, tagja volt az Operettszínháznak és számos filmben is láthatta a közönség. Jelenleg a Gergely Theáter utazó színház direktora.

• Hogyan telnek a fagyos januári estéi?

– Kis takaros házamban forró tea mellett pihenek, amikor csak tehetem. Nézem a televízióban a könnyed műsorokat, belebeleszundikálva. Nagy hidegben beengedem a kutyáimat, két büszkeségemet, a németjuhász-keveréket és a csokoládészínű labradort. Január közepétől sok estém próbákkal telik, mert utazó színházam, a Gergely Theáter új darabbal készül. Mi, színészek hónapokon át dolgozunk a bemutatóig.

• Szeretettel említi a munkáját, a színészetet. Ilyen szeretettel gondoskodik mindenről maga körül?

– Szüleimtől azt tanultam, hogy legyek gondoskodó ember. Az élet is azt bizonyította, hogy jó, ha odafigyelünk egymásra, ha összekapaszkodunk, hogy az meleget és erőt is adjon. Azokat az embereket kedveltem mindig, akik hasonlóképpen gondolkodtak, akár civilek, akár művészek.

Fotó: Gergely Róbert

• Melegség és barátság jellemzi önt, és igaz ez az otthonára is. Téliesített kert is tartozik a házhoz, a régi madáretetőn látszik, hogy törődik azzal is. Vannak betérő szárnyas vendégek?

Fotó: Kiss Gergely
– Hogyne, igen. Timivel, korábbi párommal építettük a kertet, és nem maradhatott ki belőle a madáretető és madáritató sem.

Olyan növényeket is telepítettünk, amelyek jó védelmet, életteret adnak a hideg hónapokban a kis szárnyas állatoknak, amelyek mindig találnak élelmet a Gergely-kertben.

A fűtött szobából kinézve öröm látni a zúzmarás téli tájban, hogy a gondoskodásunknak hálásan örülnek. Ha elfogynak a magok, bőrdarabok, pótoljuk azonnal. A kutyáim barátok, családtagok, mellettem lehetnek a házban. Ők nyilvánvalóan jobban átélik ezt a fajta gondoskodást.

• Jó vendéglátó. Mi a helyzet a társulat tagjaival, betérnek néha egy teára?

– Jellemzően gyakrabban tavasztól, a már éledező kertembe jönnek. Könnyű vacsora mellett beszélgetünk olyankor. Előfordult már, hogy élő műsorral leptük meg egymást, volt ének, zene, vers, nagy nevetések. Ilyenkor lüktet igazán a kertem. Most téliesítve pihen a kerti grillel együtt.

• Ki is van írva, Gergely-kert. Mennyiben szól ez a házigazdáról?

– Azt szoktam mondani, hogy zöldujjú ember vagyok, az életem során mindig fontos volt számomra a kert. Amikor ezt a házat megleltem itt Érd parkvárosban, megláttam a rejtett Paradicsomot is. Örültem, hogy nem kész kertet kaptam, hanem egy üres területet. Kiteljesedhetett a fantáziám, és a korábbi tapasztalataimat előhívva megterveztem az udvart, a kertet, a növényeket. Nulláról indultam, ami rendkívül fontos egy alkotó ember számára. Nem átalakítani kellett, hanem teremteni, megálmodni, megvalósítani.

Fotó: Gergely Róbert

A virágos Gergely-kert

Gergely Róbert gyakorta mesél arról, hogy mennyire szereti a növényeket és a kerti munkát. Mindezt visszatükrözik a tavasztól őszig a kertben készült felvételek. Nem csoda, hogy olyan büszke a kertjére. A házat körülvevő udvar éveken át készült, minden szegletét a tulajdonosa tervezte és a kivitelezés is őt dicséri. Azt mondja, mára elkészült vele. De a karbantartása is rengeteg feladatot ad. Imádja a növényeit, ezért szeret gondoskodni is róluk. Elég ránézni a gyönyörűen metszett rózsákra, a rengeteg levendulára, a buján virágzó, színes egynyárikra, a gyönyörű pázsitra. Igazi pihenőkertet varázsolt a ház köré, ahol a csendes, romantikus zugok, a kényelmes kerti bútorok nyújtanak kikapcsolódást.

• Hol tart a megvalósításban?

– Úgy érzem, készen vagyok vele. Persze a folytatás is rajtunk, embereken múlik, hogyan ápoljuk, gondozzuk, milyen színvonalon marad meg.

• Milyen kisfiú volt Gergely Róbert? Otthon olvasgató, vagy folyton a kertben csibészkedő?

– Nagyon jó fiú voltam, nem huncutkodtam, nem futballoztam a grundon. Már a gyermekkorom egy része vágyakozással telt, színházról, a színpadról álmodtam.

• Kíváncsi lennék, ha a szíve kert lenne, mit ültetne bele?

– Létezik egy virág, aminek a neve szerelemvirág. A szerelemvirágot ápolni kell, vigyázni kell rá, hogy virágozzék. Azt szeretném, ha az emberek szeretnék egymást, mert a szerelem és a szeretet nagyszerű dolog. Remélem, hogy azok az emberek, akik várják és szomjazzák a boldogságot és a szeretetet, megkapják a forrásokat, a napfényt, a meleget, ami ehhez kell.

Egy kertben mindig van gaz is, szárazság is pusztít, vihar is tombol. Viszont napfény is érkezik, és odafigyeléssel, gondoskodással csodát művelhetünk. Gondozni kell a kertünket, mint ahogyan az életünkben a kapcsolatainkat, a szerelmünket is.

Fotó: Gergely Róbert

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/1-2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.

Így ültessük át a cserepes virágunkat, hogy ne sérüljön

A cserepes növényeknek néhány évente szükségük van az átültetésre. A tavasz a legjobb időszak arra, hogy ezt megtegyük.

Az életre kelt festmény: Claude Monet kertje

Az impresszionista festő kertje és háza Normandiában, Párizstól másfél óra autóútra, Rouen és Le Havre irányában, Givernyben található. A kert március végétől október végéig látogatható, évente több mint félmillióan keresik föl.