Back to top

Zöldség és gyümölcs igényesen

„A kiváló áru titka az igényesség, ami a munkaszervezésben csúcsosodik ki. Ennyi mindent és ilyen minőséget csak a család jól szervezett ’csúcsra járatásával’ lehet elérni. Nincs holtidő, és nincs elmaradt munkafázis, nincs kilengés, nincs szabadság. Kemény, munkás élet van” – fogalmazta meg mottóját Ott Zoltán, aki Tótszerdahelyen gazdálkodik.

Ott Zoltán családi gazdaságuk saját termékeivel piacozik
Ott Zoltán családi gazdaságuk saját termékeivel piacozik
Fotó: Bella Huba
A házaspár kezdetben nem mezőgazdasággal foglalkozott, bár a kereskedelemben azért szereztek némi gyakorlatot, mielőtt véglegesen az agráriumhoz kötötték az életüket. Ott Zoltán fűtéstechni­kusnak ta­­nult, felesége pedig varrónőnek. Közös életük azzal kezdődött, hogy divatárut varrtak, illetve varrattak, ami annak idején nem jövedelmezett rosszul. Már akkor megtanulták, hogy a jó munkához és az eredményességhez idő, szervezés, igényesség, kemény munka szükséges. Amikor aztán a tömegáruk ellepték a piacot, váltaniuk kellett, mégpedig hirtelen.

Mi mást tehettek volna, mint hogy kivitték a piacra az otthon, a kertben termett diót, és minden mást, amit csak tudtak. Hamarosan odakerült a gyümölcsök mellé a házi savanyúság- és lekvárkészlet is. Szorgalmuknak köszönhetően akadt a kamrában eltett finomság, volt mihez nyúlniuk.

Merthogy mindkettőjük családjában természetes volt – ahogy akkor még szinte minden vidéki háztartásban –, hogy van konyhakert, van télire eltett élelem.

Gyorsan és céltudatosan váltottak a divatáru piacoztatásáról a termények piacoztatására. Jónak bizonyult a döntés, és bár 2004-ben ezt még kevesen látták be, ma már az ő példájuk segít másokat, hogy jó döntést hozzanak.

– A gazdaságunk több generáció óta működik – mesélt az indíttatásról Ott Zoltán, hozzáfűzve: olyan környezetben nőtt fel Kiskanizsán, ahol a gazdák hagyományosan pa­­lántázásból éltek. Generációkon keresztül tökéletesítették a palántázás tudományát, és tulajdonképpen hálás érte, hogy a divatszakmáról váltani tudtak.

– A családunk 2004 óta foglalkozik életvitelszerűen mezőgazdasági növénytermesztéssel és állattartással. Körülbelül 6 hektáron gazdálkodunk, a feleségem, a lá­­nyom, a vőm, az anyósom és én veszünk részt a mindennapi munkában. Tevékenységünk a növénytermesztésen és az állattartáson kívül az alapanyagok feldolgozását is magába foglalja.

Az Ott család szőlőmagolaja és -őrleménye
Az Ott család szőlőmagolaja és -őrleménye
Fotó: Bella Huba

Egy alapanyagot többféleképpen is feldolgozunk, eb­­ből kifolyólag sok termékünk van.

Az olajos magokból például olajat készítünk, hidegsajtolással. A visszamaradó melléktermékből vagy liszt lesz, vagy visszajuttatjuk a földbe tápanyagnak – mivel a gazdaságunkban nem használunk műtrágyát –, és állatok takarmányozására is alkalmas magas ásványianyag- és nyom­elemtartalma miatt. A visszamaradó úgynevezett olaj­sűrűből szappan készül. Fontosnak tartjuk a több lábon állást, ezt színes termékpalettánk is mutatja.

A különféle gyümölcsök mellett gyökérzöldségeket, hagymát, fokhagymát, tököt, borsót, babot termelnek szabadföldön. A fóliák alatt palántákat nevelnek, piacra és saját használatra egyaránt. A jól válogatott fajták és a gondos művelés eredménye a valóban extra minőségű palánta, majd a frissáru. A palántázás után egyebek között paprika, paradicsom, uborka terem a kertjükben.

– Alapanyagot termelünk, amit feldolgozunk. Figyelünk arra, hogy az általunk előállított termék egészséges legyen – folytatta a családfő. – Adalékanyag-mentesen, hagyományos receptúra alapján, kézi feldolgozással készítünk mindent. Lányom környezetmérnök, ezért a környezet- és egészségbarát termelést, feldolgozást, gazdálkodást szorgalmazza.

Paprika, paradicsom, uborka, káposzta, hagyma, fokhagyma terem a kertünkben, amelyekből finom savanyúság készül. A gyümölcsökből például alma-, körte-, barack- és szilvalekvárt főzünk, vagy éppen szörpöt készítünk.

Vannak új növényeink is, amiket az elmúlt 4–5 évben telepítettünk, egyebek mellett mandulát, mogyorót, homoktövist, gojit. De méhészkedünk is, kicsit kiegészítve a növény- és zöldségtermesztést. Jelenleg nyolc­van méhcsalád gondoskodik a tavaszi beporzásról. A megtermelt mézet, a feldolgozott finomságokat piacon értékesítjük.

Fóliasátrakban nevelik a palántákat
Fóliasátrakban nevelik a palántákat
Fotó: Bella Huba
Ott Zoltán hangsúlyozza: a jó minőségű házi termékek iránti érdeklődés még mindig növekszik, ez motiválja a munkájukat, és fejlesztésekre is ösztönzi őket. Szerencsére az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülnek a háztájiban termelt zöldségek és gyümölcsök, az emberek szívesen vásárolnak ilyesmit. A saját bőrükön tapasztalják a különbséget, ami az üzletekben vásárolt és a termelőktől vett termékek között érezhető. Nemcsak az íz, de az egészségtudatosság is fontos szerepet játszik a döntésben.

Aki pedig egyszer megkóstolja a házi termékeket, az biztosan vált és törzsvásárlóvá válik. Így van ez az Ott családdal is, akiknek kialakult a törzsvásárlói körük.

Ez fontos számukra, és tudják, hogy a bizalmat nem szabad eljátszani. Ahhoz, hogy a zöldségek, gyümölcsök és egyéb termékek mindig a lehető legjobb minőségűek maradjanak, sokat kell dolgozni, és bizony elengedhetetlenek a fejlesztések. Ott Zoltánék nemcsak a technikai hátterüket bővítik folyamatosan, hanem a termékskálájukat is. Már több éve, hogy számos készítménnyel szolgálják az egészséges táplálkozást. Azt mondják, ez elengedhetetlen, és a piac értékeli is a „küzdelmüket”, a vásárlók pedig nemcsak keresik ezeket a készítményeket, ha­­nem egyből afelől is érdeklődnek, hogy mik lesznek az újabb termékek.

– Igyekszünk folyamatosan fejleszteni a gazdaságunkat új növények telepítésével, gépek és terület vásárlásával. Állami pályázatokon nem vettünk részt, csak a terület alapú tá­mogatást vettük igénybe. Abban bízunk a feleségemmel, hogy a tevékenységünk fejlődőképes, és a család fiatal generációja tovább tudja vinni a gazdaságot, folytatva azt a lelkiismeretes munkát, amit elkezdtünk, és amit jó ideje együtt csinálunk. Szívesen végezzük ezt a munkát, bár azért vannak nehézségek is – mint mindenütt, bármilyen más szakmában. Szóval, az eddigiekben inkább a szép részét mutattuk meg munkánknak.

Ami viszont nagyon hiányzik, az a szabadidő, a pihenés, a nyaralás, a biztonság. A növények, az állatok mindennapos jelenlétet igényeknek, nem beszélve arról, hogy az időjárás viszontagságainak is ki vagyunk téve.

A kiváló áru titka mindenesetre az a belső igényesség, ami a munkaszervezésben csúcsosodik ki. Ennyi mindent és ilyen minőséget csak a család jól szervezett „csúcsra járatásával” lehet elérni. Nincs holt­idő és nincs kimaradó munkafázis, nincs kilengés, nincs szabadság. Kemény, munkás élet van. Ezt a munkát csak így lehet végezni, szorgalommal, kitartással, és persze kedvvel…

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.