0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

36 bárány született az 50 éve lefagyasztott szaporítóanyagból

A Sydney-i Egyetem kutatói világ legrégibb, 50 éve lefagyasztott spermájával ugyanolyan sikeresen termékenyítettek meg merinó juhokat Ausztráliában, mint frissen lefagyasztott hímivarsejtekkel.

Az egyetem közleménye szerint 56 nőstényt termékenyítettek meg az 1968-ból, négy kostól származó spermával, és közülük 34 hozott világra utódot, ami 61 százalékos eredményességi arányt jelent, a 12 hónappal korábban lefagyasztott spermiumok esetében szokásoshoz hasonlót – írja a 444.hu az Iflsciencere és az MTI-re hivatkozva.

A magas eredményességi mutató azt jelenti, hogy a folyékony nitrogénben lefagyasztott ondósejtek 50 évig is megőrzik megtermékenyítő képességüket.

Jessica Rickard kutató szerint valószínűleg a világ legrégebbi lefagyasztott ondójáról van szó, és egészen bizonyosan a legrégebbi olyanról, amelyből utódok születtek. A kísérlet kultúrtörténeti érdekességgel is szolgált, hiszen az újszülött bárányok ráncos bőrűnek tűnnek, ami megerősíti, hogy a múlt század közepén a tenyésztők a ráncos egyedeket szaporították, hogy minél nagyobb legyen a gyapjút adó bőrfelület. A ráncos merinók később kimentek a divatból, mert egyenetlen bőrük akadályozta a nagyüzemi birkanyírást.

Forrás: 444.hu