Back to top

Ingyenes gyümölcsfaoltó tanfolyam a Füvészkertben

Mindig is szívesen kipróbálta volna a gyümölcsfaoltást, de sosem tudta, hogyan fogjon hozzá? Itt az alkalom, a budapesti Füvészkertben március 23-án ingyen belevághat bárki: csak a belépőjegyet kell kifizetni, minden egyebet biztosítanak a szervezők. Persze aki szeretné a saját gyümölcsfáját oltani, annak sincs akadálya.

Fotó: pasja1000 / Pixabay
Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának alkalmából az idén is különleges rendezvényen lehet részt venni március 23-án az ELTE Botanikus Kertjében (ismertebb nevén a Füvészkertben, a Pál utcai fiúk híres helyszínén).

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja eredetileg Jézus fogantatásának, illetve születése hírüladásának főünnepe, a római katolikus egyház március 25-én ünnepli.

A népi hiedelem szerint e napon kell a fákat oltani, s e nap alkalmából a megelőző szombaton az ELTE Füvészkertben mindenki megtanulhatja és kipróbálhatja az oltást, ahogy már évek óta.

A program délelőtt 10 órakor elméleti előadással kezdődik, dr. Orlóci Lászlótól, a Füvészkert igazgatójától tudhatjuk meg a gyümölcsfaoltással kapcsolatos legalapvetőbb ismereteket. Ezután dr. Orlóci László, Bőm Tamás, Babos András, Szlávik Erika tartanak gyakorlati bemutatót, majd szabad a pálya, bárki próbálkozhat – ha elmúlt 18 éves, részt vesz a balesetvédelmi oktatáson és erről számot is adott. A Füvészkert szakértői természetesen folyamatosan felügyelik a munkát.

Az elkészült és sikeres oltványokat készítőik hazavihetik. Érdemes élni a lehetőséggel, és elvinni a régóta megmenteni szándékozott gyümölcsfajta oltóvesszőjét, mert a szervezők biztatnak minden részt venni szándékozót, hogy ha van oltandó fája, vigye magával az eseményre.

Regisztrálni mindenesetre ne felejtsen el, aki részt szeretne venni: a fuveszkertbudapest@gmail.com, vagy a botanikuskert@yahoo.com címre írt e-mailben kell jelezni a részvételi szándékot.

Ezen kívül pedig már tényleg nincs más teendő, csak március 23-án ellátogatni a Füvészkertbe (ELTE Botanikus Kert, Budapest 1083 Illés u. 25.). A belépőjegyet kell csak kifizetni, az eszközöket a szervezők adják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/ELTE Füvészkert

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Lecsap a fajtarendőrség

A Fleuroselect nemzetközi dísznövény fajtaoltalmi, fajtavizsgálati és promóciós szervezet cserepes dísznövény- és egynyárinövény-nemesítő tagjai kampányt indítottak a védett fajták illegális szaporítása ellen.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.