0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megújult a Kincsem – Imperiál kiállítás

Kedden nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújított Kincsem - Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítása, amely átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

Az intézmény közleménye szerint a magyar lovas hagyományok és a magyar lóversenysport tárgyi és szellemi emlékei a nemzeti kulturális örökség részei, ezért megőrzésük és bemutatásuk a múzeum számára kiemelten fontos feladat.

A korábban is látható kiállítás amellett, hogy megújul, a magyar telivértenyésztés büszkeségeihez, Kincsemhez és Imperiálhoz kötődő tárgyi emlékekkel is bővül:

a tápiószelei Blaskovich Múzeumból kerül Budapestre Blaskovich Ernő, a tápiószentmártoni ménes alapítójának és Kincsem egykori tulajdonosának néhány személyes tárgya, köztük a versenyló angliai Goodwoodban elnyert serlege, amely Kincsem pályájának csúcsát jelentette. Emellett megtekinthető lesz az egyik legjelentősebb magyar állatfestő, Pálik Béla Kincsemet ábrázoló festménye is.

A tárlaton emellett az érdeklődők játékos formában, interaktív elemek segítségével ismerhetik meg a magyar lóversenysport történetét, valamint a lótartással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat. Közvetlenül, fizikai valójukban tapinthatják meg a különféle használati tárgyakat, a kirakók, kérdés-felelet kvízek és feladványok pedig játékos ismeretszerzésre adnak lehetőséget.

Kincsem sikerei máig felülmúlhatatlanok: a ló élete során 54 versenyen indult, és minden alkalommal győzött, Imperiál pedig a második világháború utáni magyar lóversenyzés és telivértenyésztés legeredményesebb ménje volt.

Forrás: MTI