Back to top

Spárga fűtött bakhátról

Február végén, a szokásos április közepi spárgaszürethez képest hat héttel korábban kezdték el a fűtött, fóliázott bakhátakon nevelt spárgasípok betakarítását Németországban. A Waldfeucht településen működő Janßen családi gazdaság tízéves tapasztalattal rendelkezik ezen technológia területén.

A Janßen farmon a náluk megszokottnál már egy héttel korábban megkezdték a korai spárga szedését
A Janßen farmon a náluk megszokottnál már egy héttel korábban megkezdték a korai spárga szedését
A Janßen család 40 hektáron termeszt spárgát, egy részét fűtött bakhátakon. Herbert Janßen elmondta, hogy nem ők az egyetlenek Németországban, akik ezt a technológiát alkalmazzák, de

azon kevesek közé tartoznak, akik immár 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a technológiával kapcsolatban, arról, hogy mikor és hogyan kell fűteni.

Ez sokszor a megérzésen alapul. Az idei tavaszias időjárásnak köszönhetően a Janßen farmon a náluk megszokottnál már egy héttel korábban megkezdték a korai spárga szedését, ami március elején került az üzletekbe, mint a legelső hazai termék.

A Janßen család vegyes érzelmekkel tekint az idei spárgaszezon elé.

A tavalyi túltermelés és a hőség miatt sokan rosszul jártak, és csökkentették területüket, vagy teljesen fölhagytak a spárgatermesztéssel.

Emiatt az idén valószínűleg kevesebb spárga lesz a piacon, és az időjárás is változékonyabbnak ígérkezik. Jelenleg a Janßen gazdaság korai termése mellett csekély mennyiségben görög és holland áruval találkozhatunk a német piacon.

A német lakosság azonban szívesebben választja a hazai árut, azon belül is a regionális termékeket.

A spárga ára jelenleg Németországban közepes. A nagykereskedő a waldfeuchti spárgáért, minőségtől és fajtától függően kilogrammonként 8 -12 eurót fizet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.

21. századi palántanevelőt avatott az agrárminiszter

Legújabb beruházásának köszönhetően több mint 7 hektárra bővült az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelő felülete. A 2,2 hektáros szegvári telep ünnepélyes avatóján Nagy István agrárminiszter az innováció és az integráció szempontjából is példaértékűnek nevezte a vállalatot.

Több, mint másfélszeresére drágult tavaly a krumpli

A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal nőttek tavaly éves összevetésben, míg az élelmiszerárak ennél nagyobb mértékben, 4,2 százalékkal emelkedtek. Nyáron egy kis fáziskéséssel ugyan, de a burgonya fogyasztói ára is követte a termelői piacon bekövetkezett jelentős áremelkedést, így decemberben már 55 százalékkal kellett többet fizetni érte, mint egy évvel korábban.

Növényvédelmi előrejelzés – moníliaveszély

Legyünk résen, mert a csonthéjas gyümölcsök nagy része most a legfogékonyabb a monília fertőzésére. Igaz, hogy nincs eső, de ennek ellenére fennáll a veszély a virágzás végéig. A szilvafákra helyezzünk ki fehér ragacsos lapokat a poloskaszagú szilvadarázs rajzásmegfigyelésére, és időszerű elkezdeni az almafa-lisztharmat elleni védekezést is.

Jól jött az eső, de még kell a csapadék

Nagyon várták a zöldségtermelők is a péntekre beharangozott és meg is érkezett esőt, pedig az eddigi aszály egyelőre nem okoz különösebb gondot – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc.

A zöldség-gyümölcs ágazatot is rosszul érinti az aszály

Kedvezőtlenül érinti az aszály a gyümölcs- és zöldségtermő területeket, jelenleg 120-160 milliméter csapadék hiányzik a talajból - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI érdeklődésére.

Az aszály miatt drágábbak lehetnek az élelmiszerek

A hét közepétől ugyan esős időt jelez a meteorológia, de ez a csapadék legföljebb a katasztrófa elhárításra lesz elegendő. A gazdák már egy átlagos termésnek is örülnének.

Folytatódnak az Európai Friss Kalandok

2019. április 3-án hivatalosan is elindult a NAK és az Interfel közös zöldség- és gyümölcsfogyasztási kampányának második szezonja. Idén a családon belüli közös élményekre helyezik a hangsúlyt a szervezők.