0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Spárga fűtött bakhátról

Február végén, a szokásos április közepi spárgaszürethez képest hat héttel korábban kezdték el a fűtött, fóliázott bakhátakon nevelt spárgasípok betakarítását Németországban. A Waldfeucht településen működő Janßen családi gazdaság tízéves tapasztalattal rendelkezik ezen technológia területén.

A Janßen család 40 hektáron termeszt spárgát, egy részét fűtött bakhátakon. Herbert Janßen elmondta, hogy nem ők az egyetlenek Németországban, akik ezt a technológiát alkalmazzák, de

azon kevesek közé tartoznak, akik immár 10 éves tapasztalattal rendelkeznek a technológiával kapcsolatban, arról, hogy mikor és hogyan kell fűteni.

Ez sokszor a megérzésen alapul. Az idei tavaszias időjárásnak köszönhetően a Janßen farmon a náluk megszokottnál már egy héttel korábban megkezdték a korai spárga szedését, ami március elején került az üzletekbe, mint a legelső hazai termék.

A Janßen család vegyes érzelmekkel tekint az idei spárgaszezon elé.

A tavalyi túltermelés és a hőség miatt sokan rosszul jártak, és csökkentették területüket, vagy teljesen fölhagytak a spárgatermesztéssel.

Emiatt az idén valószínűleg kevesebb spárga lesz a piacon, és az időjárás is változékonyabbnak ígérkezik. Jelenleg a Janßen gazdaság korai termése mellett csekély mennyiségben görög és holland áruval találkozhatunk a német piacon.

A német lakosság azonban szívesebben választja a hazai árut, azon belül is a regionális termékeket.

A spárga ára jelenleg Németországban közepes. A nagykereskedő a waldfeuchti spárgáért, minőségtől és fajtától függően kilogrammonként 8 -12 eurót fizet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.com