Back to top

A holland, aki megmentheti a Greenyardot

A belga Greenyard zöldség-gyümölcsértékesítő és -feldolgozó vállalat a holland Marc Zwaaneveldet nevezte ki társ-vezérigazgatónak a korábbi vezető, Hein Deprez mellé. A hulladékgazdálkodási ágazatból érkező szakembertől konkrétan azt várják, hogy megmentse a Greenyardot a csődtől.

A Greenyard neve tavaly júliusban vált ismertté Európa-szerte és Magyarországon is, amikor lisztériával szennyezett fagyasztott zöldségkeveréket hívtak vissza az európai hatóságok, és a fertőzés forrását a cég magyar leányvállalatának bajai üzemében azonosították.

Marc Zwaaneveld legutóbb a holland Van Gansewinkel hulladékgazdálkodási céget állította talpra, most pedig ugyanezt várják el tőle a Greenyardnál. Kollégái szerint Marc Zwaaneveld határozott egyéniség, kizárólag a számok és az eredmények érdeklik. Az igazgatótanács a korábbi elnök-vezérigazgatónak, Hein Depreznek is bizalmat szavazott, így ketten vezetik tovább a céget.

Szakértők szerint egy holland vezető jót tesz a vállalatoknak, aki más látásmóddal közelít a problémákhoz, ugyanakkor nem forgatja föl fenekestől a kialakult vállalati struktúrát.

Marc Zwaaneveld legutóbb a holland Van Gansewinkel hulladékgazdálkodási céget állította talpra, most pedig ugyanezt várják el tőle a Greenyardnál
Marc Zwaaneveld legutóbb a holland Van Gansewinkel hulladékgazdálkodási céget állította talpra, most pedig ugyanezt várják el tőle a Greenyardnál
A belga Greenyard Csoport forgalma a tavalyi gazdasági év első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 4,2 százalékkal kevesebb, 2,91 milliárd euró volt, amit a frissáru divízió alacsony teljesítményének tudnak be. Ez a részleg a tavalyi pénzügyi év harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 6,6 százalékkal kevesebb forgalmat produkált, összesen 730 ezer eurót. Az első kilenc hónapra vetítve csekélyebb mértékű, 4,5 százalékos a csökkenés, 2,38 milliárdos forgalommal. A forgalomcsökkenést a kulcsfontosságú piacokon az áruházláncok által generált árnyomásnak tudják be. A termékek közül egyedül az avokádó hozott hasznot a cégnek.

A napokban a Greenyard bejelentette átalakítási tervét, aminek szükségességét a tetemes adósságteherrel és a folyamatos piaci nyomással indokol. Az átalakítás három részből áll: gyáregységek eladásából, 422 munkahely megszüntetéséből és a feldolgozott zöldség-üzletág értékesítéséből.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Egyre népszerűbbek a növényi alapú húspótlók

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a húsfogyasztás csökkentésének irányába ható törekvések. Ennek megfelelően a vezető brit szupermarketlánc, a Tesco is kínál növényi alapú húspótló készítményekeket, amiket nagyobb áruházainak csomagolt hústermékei között helyez el.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Száraz hideg volt kora tavasszal

Az idei tavaszi fagyok nem vertek nagy hullámokat a sajtóban, pedig az alföldi kajszisokat és a szatymazi őszibarackosokat érzékenyen érintette a márciusi visszatérő lehűlés. Egyelőre csak óvatos becslésekre szorítkoznak az érintettek, pontos számokat májusban lehet majd mondani. Fajtánként nagy a különbség, ami az őszibaracknál piaci zavarokhoz vezethet.

A felső öt százalék termel legtöbbet

Lassan, de biztosan Amerikában is folyik a birtokkoncentráció – derül ki a kormányzat agrárcenzusából. A csökkenő farmszám és a növekvő terület mellett különösen a nagyobb gazdaságok növekvő produktuma szembeötlő.