0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul jövedelmezően termeszthető.

Több témát is megtárgyalt a közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Szántóföldi Növénytermesztési Beszállítóipari Alosztálya, így például a ciroktermesztés jelenéről és fejlesztési lehetőségeiről is szó esett.

Még 1970 és 2000 között 80-100 ezer hektáron termesztettek cirkot Magyarországon, de ezt követően a területe jelentősen visszaesett

a birtokszerkezet átalakítása, a nagyüzemi állattartó telepek megszűnése és a korszerűtlen fajták és hibridek miatt. Jelenleg 20-22 ezer hektáron termesztik, de a vetésterülete évről-évre dinamikusan emelkedik.

Míg más növénykultúrákra a klímaváltozás kedvezőtlenül hat, addig a cirok vetésterületének növekedése ennek is köszönhető: jó szárazságtűrése miatt az aszályra hajlamos, gyenge adottságú területeken a kukoricát helyettesítik a cirokkal. Egy kilogramm szárazanyag előállításához 40-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának.

Aszályos körülmények között termése legalább 15-20 százalékkal meghaladja a kukoricáét (hozama Magyarországon akár a 12 t/ha-t is elérheti).

A szélsőséges időjárásnak kitett területeken, ahol más kultúra gyakorlatilag nem termeszthető gazdaságosan és biztonságosan – többek között alacsonyabb műtrágya- és növényvédőszer-költsége miatt –, a cirok nyereségesen termelhető. Emellett a vetésforgó is bővíthető a növénnyel, ezáltal a rovar- és betegségnyomás csökkenthető. Szintén a termesztését segíti a korszerű hibridek megjelenése.

Az alosztály álláspontja szerint a jövő növénye lehet a cirok; és nem csak a kedvező termesztési viszonyok miatt. Az állattenyésztők számára a cirok kedvező beltartalma alapján (toxinmentes, magas fehérjetartalom, kiváló aminosav-összetétel) tökéletes kiegészítője a szemestakarmányoknak, emellett olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a takarmányszükséglet-előállítást is. Ezen kívül egyre növekvő és stabilabb a piaci kereslet a sokrétű felhasználhatósága miatt.

Mivel a cirok glutén- és GMO-mentes, így az élelmiszer-előállításhoz kiváló alapanyag, továbbá a sör- és az alkoholgyártás is számolhat vele. Mindemellett bioetanol-előállítására is alkalmas.
Forrás: NAK sajtóközlemény