Back to top

Őszibarackból az Y-korona a legjobb

Hagyományos termőtájunkon, Szatymazon az őszibarackot még mindig a legtöbben tányérkoronával nevelik, pedig a jobb lenne egyszerűbben kezelhető fákra váltani, derült ki a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége szakmai napján. Gyuris Mihály szerint az Y-korona nemcsak könnyebben művelhető, hanem többet is terem, mint a hagyományos. Metszését ezúttal olasz szakember, Gianluca Pasi mutatta be.

MMG - Őszibarack: hatékonyabb metszés – több termés

 

Olaszországban a déli országrészekben használják az Y-koronát, Emilia-Romagnában a még intenzívebb, 4-4,5 méter magas karcsú orsó az elterjedt. Ez utóbbit is láthattuk a szatymazi ültetvényben, de a kísérleti sor nagyon föladta a leckét, nem mindig sikerül időben elvégezni a szükséges beavatkozásokat.

Gianluca Pasi mutatta be, hogyan kell metszeni az új elvek alapján az őszibarackot
Fotó: Horváth Csilla
Gianluca Pasi első megjegyzése az volt, hogy két héttel később, virágzáskor metszene, két okból is. Az első a tavaszi fagyok veszélye, amit ellensúlyozni lehet a metszéssel. A másik ok növényélettani, és azon alapul, hogy a metszést sokként éli meg a növény, és igyekszik minden erőforrását a túlélésre, utódok létrehozására fordítani. Ha tehát virágzáskor metszünk, több gyümölcs kötődik, mint máskor.

A legértékesebb termőrészek a vékony, rövid vesszők, Olaszországban a 20-30 cm-eseket hagyják meg legszívesebben.

Nekünk ezt még szokni kell, hiszen a ceruzavastagságú termővesszőkre áll rá a szemünk, amelyeken kettős vagy hármas vegyes rügycsoportok vannak.

Hármas vegyes rügycsoport, középen a hajtórüggyel
Fotó: Horváth Csilla

Fagyveszélyes vidékeken mindenképpen érdemes magasabb fákon termeszteni, mert a fölső részek általában megússzák a fagykárt. Így volt ez Szatymazon is, Gyuris Mihály elmondta, hogy tavaly 30 százalékos termés volt, a két méter fölötti részekről.

Mindkét koronaforma fontos tennivalója a nyári metszés, amikor a sűrítő, fölösleges (víz)hajtásokat kell kivágni. Nagyon fontos ez a beavatkozás, mert

nemcsak a fölkopaszodást előzhetjük meg vele, hanem időben tudjuk eltávolítani a fák egyensúlyát később fölborító, erős növekedésű hajtásokat.

Ha sajnáljuk a rajtuk levő termést, és nem vágjuk le ezeket a részeket, később sokkal nehezebb dolgunk lesz. Ha az ültetvény növekedése különösen erős, kétszer is kell metszenünk nyáron. Y-koronán nem túl bonyolult a dolog, mindkét vázkarról 7-8 hajtást távolítsunk el.

Y-koronájú barackos metszés előtt
Fotó: Horváth Csilla
A térállás 5,5 x 2 méter GF 677 alanyon, a várható termés pedig 50 tonna hektáronként.

A pontos térállás a termőhelytől függ, ez a szatymazi öntözött barackosra javasolt sor- és tőtávolság. Olaszországban a tőtáv csak 1,5 méter, de Görögországban 2 méter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.