0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Őszibarackból az Y-korona a legjobb

Hagyományos termőtájunkon, Szatymazon az őszibarackot még mindig a legtöbben tányérkoronával nevelik, pedig a jobb lenne egyszerűbben kezelhető fákra váltani, derült ki a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége szakmai napján. Gyuris Mihály szerint az Y-korona nemcsak könnyebben művelhető, hanem többet is terem, mint a hagyományos. Metszését ezúttal olasz szakember, Gianluca Pasi mutatta be.

youtube://v/ybUL7smT-Ng

 

Olaszországban a déli országrészekben használják az Y-koronát, Emilia-Romagnában a még intenzívebb, 4-4,5 méter magas karcsú orsó az elterjedt. Ez utóbbit is láthattuk a szatymazi ültetvényben, de a kísérleti sor nagyon föladta a leckét, nem mindig sikerül időben elvégezni a szükséges beavatkozásokat.

Gianluca Pasi első megjegyzése az volt, hogy két héttel később, virágzáskor metszene, két okból is. Az első a tavaszi fagyok veszélye, amit ellensúlyozni lehet a metszéssel. A másik ok növényélettani, és azon alapul, hogy a metszést sokként éli meg a növény, és igyekszik minden erőforrását a túlélésre, utódok létrehozására fordítani. Ha tehát virágzáskor metszünk, több gyümölcs kötődik, mint máskor.

A legértékesebb termőrészek a vékony, rövid vesszők, Olaszországban a 20-30 cm-eseket hagyják meg legszívesebben.

Nekünk ezt még szokni kell, hiszen a ceruzavastagságú termővesszőkre áll rá a szemünk, amelyeken kettős vagy hármas vegyes rügycsoportok vannak.

Fagyveszélyes vidékeken mindenképpen érdemes magasabb fákon termeszteni, mert a fölső részek általában megússzák a fagykárt. Így volt ez Szatymazon is, Gyuris Mihály elmondta, hogy tavaly 30 százalékos termés volt, a két méter fölötti részekről.

Mindkét koronaforma fontos tennivalója a nyári metszés, amikor a sűrítő, fölösleges (víz)hajtásokat kell kivágni. Nagyon fontos ez a beavatkozás, mert

nemcsak a fölkopaszodást előzhetjük meg vele, hanem időben tudjuk eltávolítani a fák egyensúlyát később fölborító, erős növekedésű hajtásokat.

Ha sajnáljuk a rajtuk levő termést, és nem vágjuk le ezeket a részeket, később sokkal nehezebb dolgunk lesz. Ha az ültetvény növekedése különösen erős, kétszer is kell metszenünk nyáron. Y-koronán nem túl bonyolult a dolog, mindkét vázkarról 7-8 hajtást távolítsunk el.

A térállás 5,5 x 2 méter GF 677 alanyon, a várható termés pedig 50 tonna hektáronként.

A pontos térállás a termőhelytől függ, ez a szatymazi öntözött barackosra javasolt sor- és tőtávolság. Olaszországban a tőtáv csak 1,5 méter, de Görögországban 2 méter.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu