Back to top

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

A 2018-as gyenge termés elsősorban a szárazság számlájára írható, míg a 2017-es oka épp a túl sok csapadék volt. A tavalyi termés mennyisége ötödével volt kevesebb, mint az egy évvel korábbi.

„A szárazság felperzselte a zöldtakarmányokat is, azonban később az őszi esőknek köszönhetően a legtöbb marhalegelő megmenekült.” – mondta Anneli Partala, a Luke egyik vezető elemzője.

A lóbab is – mely fontos szerepet játszik a növekvő népszerűségnek örvendő vegán élelmiszerekben – váratlanul, és számottevően károsodott egy molyfajnak köszönhetően. Az ezüstgammás aranybagoly  (Silver Y moth, Autographa gamma) a nagyobb ültetvényeken rágta le a növények leveleit – mondta Partala. Ezek a vándorló molylepkék gyakoriak Európában, Észak-Afrikában, Ázsiában, és a melegebb nyarakon az északi régiók felé mozognak.

Különösen gyenge volt a termés Finnország délnyugati részét. A Luke rámutatott, hogy ez a régió az ország „kenyereskosara”, és az összes gabonatermés egyötöde származik innen. Ezért ha itt kevesebb a termés, az jelentősen befolyásolja az egész ország betakarítási eredményét.

A délnyugati részen ötödével, helyenként pedig akár harmadával is kisebb volt a termés mennyisége. A zöldtakarmány pedig a megszokotthoz képest feleannyi lett.

A Luke jelentése szerint az organikusan előállított finn termények mennyisége tizedével csökkent. Azonban az összes termésnek mindössze három százalékát állítják elő ily módon.

Az intézet minden ősszel adatokat gyűjt a betakarított termés mennyiségéről közvetlenül a gazdálkodóktól, interneten illetve telefonon keresztül. Ebben 6200 gazdaság vesz részt, melyből 660 organikus minősítésű.

Összesen 48 ezer gazdaságban termesztenek gabonaféléket Finnország szerte, melyből nagyjából 4000 organikusan teszi ezt.

Forrás: 
www.rcinet.ca/eye-on-the-arctic

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Száraz, hűvös, szeles idő várható

Az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségünkben. Ez egyrészt száraz (pedig nagy szükség lenne a további esőre), másrészt hűvös (a hét első felében reggeli fagyok is várhatók), ráadásul szeles idővel jár (ami erősen szárít és a beporzó rovarok, a méhek munkáját hátráltatja a javában virágzó gyümölcsfákon).

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.