Back to top

Tisztább levegőre ad pénzt Brüsszel

Mintegy hárommillió lakost és tíz települést érintő, nyolc évig tartó projekt indul Hungairy néven azzal a céllal, hogy komplex módon javítsanak a levegő minőségén. Az uniós társfinanszírozással induló program 5 milliárd forintba kerül és egyebek mellett szemléletformáló kampányok, szakértői tanulmányok, közbringa-rendszer, valamint közlekedési applikációk is lesznek benne.

Nyolc évig tartó, a levegőminőség javítását célzó integrált programba kezd a Herman Ottó Intézet és mintegy húsz partnerszervezete, miután sikerrel pályáztak a LIFE környezetvédelmi projekt megvalósítására.

Az uniós társfinanszírozású projekt keretében 10 népes magyar település mintegy 3 millió lakója számára indulnak a levegőminőség javítását célzó komplex programok.

Az érintett városok a következők: Budapest, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok és Tatabánya.

A projektet elindító sajtótájékoztatón Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a Hungairy néven induló kezdeményezés esetében átfogó, hosszabb időtávot átölelő,

komplex programról van szó, amelyet nem lehet leszűkíteni egy feladatra. A programban ezért az energiahatékonyságnak, a méréseknek, a szemléletformálásnak is nagy szerepe lesz.

A program kulcselemét jelenti majd a tudományos háttér megalapozása – mondta el a sajtótájékoztatón Riesz Lóránt, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Nemzetközi Projektek Igazgatóságának vezetője. Ennek keretében a feladatok nagyban támaszkodnak majd az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseire, és az OMSZ adatfeldolgozása révén részt vesz a döntés-előkészítés, döntéstámogatás fázisában is.

Létrejön egy ökomenedzseri hálózat is, amelynek keretében 20 szakértő 8 éven át fogalmaz meg javaslatokat a településeknek, és újabb, a témába vágó pályázatok felkutatásában is segít.

Riesz Lóránt hozzátette: azt remélik, hogy ez az ökomenedzseri rendszer a 8 év letelte után is tovább működhet.

A program részeként utazási appok fejlesztése, közbringa-rendszer, és számos szemléletformáló kampány is indul majd. Ez utóbbiak közül a legfontosabb a lakossági fűtés korszerűsítését célozzák, hiszen a korszerűtlen és a szabályokat figyelembe nem vevő lakossági tüzelés a levegő minőségét egyik legnegatívabban befolyásoló tényező.

A nyolcéves program 5 milliárd forintba kerül, amelynek 40 százalékát a magyar állam, 60 százalékát pedig az Európai Bizottság állja.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Csomagolóanyag banánlevélből

Az ázsiai térségben nagy erőfeszítéseket tesznek a hulladék minél nagyobb arányú újraföldolgozására, illetve műanyag kiváltására. Vietnámban több szupermarketlánc csatlakozott a műanyaghulladék-csökkentési kampányhoz, és a trópusi vidékeken könnyen beszerezhető, hulladéknak számító banánlevelekbe csomagolják a zöldségféléket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Gombákkal a veszélyes hulladék-szennyezések ellen

A mikoremediáció egy folyamat, melynek során gombákat használnak fel arra, hogy a talajból a mérgező vegyületeket – a vízből pedig a nehézfémeket – kivonják. A kutatók szerint a gombák a gombafonalak segítségével sokkal hatékonyabban végzik a ”takarítást”, mint a baktériumok vagy a növények.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.