Back to top

Hiánycikk, és lassan megfizethetetlen a széna és a szalma

Szinte naponta dőlnek meg a csúcsok, sosem látott magasságokba emelkedett, és ki tudja, hol áll meg Németországban a széna és a szalma ára. A jelenség oka a tavalyi rekordaszály, következménye pedig az állatállomány csökkenése, mert sokszor egyszerűen fenntarthatatlan a takarmányozás.

Fotó: U. Leone / Pixabay
A tél vége óta egyre kevesebb a széna és a szalma Németország-szerte.

Ahol egyáltalán még kapható, ott sosem látott magasságokba szökött az ára, és szinte mindent megvesznek, minőségtől függetlenül

– számol be róla az agrarheute.de. A német agrárhír-portál információi szerint takarmánykereskedők és gazdaszervezetek egyaránt megerősítették, hogy a helyzet rendkívül kiélezett, főleg az ország északi, északnyugati és keleti régióiban. Délen egyelőre még kevésbé súlyos a hiány. A tavaly nyáron tapasztalt, sosem látott mértékű aszály az oka, hogy mindenből lényegesen kevesebb termett a tervezettnél, és természetesen nemcsak szálastakarmányból van hiány, de minden egyébből is, amivel helyettesíthetnék az állattartók. És persze minden drága, ami még egyáltalán kapható, az első kaszálásokig pedig még hátravan jó néhány hét…

A kiélezett helyzetben az üzemek egy idő után nem tudnak mást tenni, mint az állatállományukat csökkenteni.

Már tavaly novemberben is kevesebb szarvasmarhát számoltak Németországban, mint májusban, és ez a várakozások szerint csak fokozódik – vélik a gazdaszerveztetek.

A körbálás széna tonnája országos átlagban 192 euróba kerül márciusban az agrárkamara felmérése szerint, ami 11 euróval több, mint a februári ár, a tavaly márciusit pedig nem kevesebb, mint 59%-kal haladja meg. Valószínűleg azonban így sem tart ki a készlet, akinek még van szénája, az a törzsvevőinek tartja meg.

A körbálás szalma tonnájáért történelmi rekordösszeget, 120 eurót fizetnek országos átlagban mostanság, ami 9 euróval több, mint februárban, a tavaly márciusi átlagárat 23%-kal haladja meg. Mindenesetre nagy a szórás 78 és 150 euró között.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Kecsketartás: az egészséges állatokat is megviseli a klímaváltozás

Korábbi cikkeimben már sok mindenre kitértem, elsősorban arra, hogy miért és hogyan tudjuk a klímaváltozást kecskésként a „javunkra” fordítani. A legfontosabb azonban kimaradt… A klímaváltozással járó hirtelen és kiszámíthatatlan időjárás-változások, frontok, hatalmas megterhelést rónak az állat szervezetére, még akkor is, ha egészséges állatokról van szó.

Juhászat és húsfeldolgozás ellenszélben

Vészesen csökken a juhok száma Magyarországon. Ez a folyamat Juhász Pált kétszeresen is kedvezőtlenül érinti. Juh törzstenyésztő, és ha kevesebb az anyajuh az országban, kevesebb tenyészállatot vesznek tőle. A termékpálya másik végén pedig – miután a Kapos Ternero Húsipari Kft ügyvezető igazgatója – kevesebb lesz a vágójuh is és kisebb eséllyel vásárolhat megfelelő alapanyagot.

Termelni csak egészséges állattal: a bélflóravizsgálatok új korszaka

A bélflóra fontos funkciót tölt be haszonállataink életében, megannyi módon kapcsolódik és „kommunikál” az állat szervezetével, lényeges szerepe van a megfelelő immunrendszer kialakításában. Termelni csak egészséges állattal lehetséges, igaz ez az általános tétel a bélflórára is.

Technológia és munkaerőhiány: újdonságok a húsmarhatartóknak

Nehéz, büdös, fárasztó. Nem pálya a fiataloknak a mezőgazdaság – derül ki a statisztikákból. Enyhítheti-e a munkaerőhiányt a számítógép? Kiválthatja-e az embert az automatizálás? Fontos-e a megújulás, a technológiai fejlesztés egy alapvetően ma is külterjes ágazatban?

Hóban, fagyban kecske: az időjárás és az állatok

Előző cikkeimben a kecskéket, mint a klímaváltozás „nyerteseit” emlegettem. Sajnos azonban a klíma­változáshoz hozzátartoznak a gyakori időjárási frontok is, amelyek komoly széllel, hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőkkel járnak, és ezekre ugyanúgy fel kell készülnünk, mint az aszályra.

Baromfi Road Show: kevesebb gyógyszer, több pénz

Szárnyaljon velünk – ezzel a szlogennel hívta ismét baromfis partnereit szakmai napjára a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Az idei rendezvény elsősorban a brojler- és pulykahús-termelésre koncentrált, a telepítéstől az állategészségügyön át egészen a takarmányozásig.

A német agrárkormányzat eredményei és kihívásai

Mintegy esztendeje, 2018 tavaszán lépett hivatalba Németország harmadik, azaz a CDU és a bajor CSU, valamint az SPD által alkotott nagykoalíciós kormánya. Az élelmezési és mezőgazdasági miniszteri tiszt a tárcánál a CDU színeiben parlamenti államtitkárnál korábban már „megfordult” Julia Klöcknernek jutott, aki egy éves tevékenysége során 17 rendeletet hozott és 15 előterjesztéssel járult hozzá a kabinet munkájához.

Adómentesség méhészeknek

A német profi méhészek egyesülete minden méhésznek adómentességet kér. Az egyesület témával foglalkozó munkabizottságának elnöke felvázolta, hogy a méhészek ugyanúgy adóznak, mint a gazdák, viszont hozzájuk képest, nem kapnak közvetlen támogatást.