Back to top

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Az élelmiszeriparnak sokkal többet kellene tennie annak érdekében, hogy csökkentse termékei sótartalmát, és ezáltal enyhítse a magas vérnyomás veszélyét a népesség körében – jelentette ki Paul Elliott, az Imperial College London Közegészségügyi és Járványtani Tanszékének elnöke. A felsőoktatási intézmény hírportálja szerint a tudós a magas vérnyomás és a túlzásba vitt sófogyasztás összefüggését vizsgálva csatlakozott azon kutatók és orvosok hosszú sorához, akik már évtizedek óta arra intik az embereket, hogy mérsékeljék a sóbevitelt. Paul Elliott szerint ugyanakkor az élelmiszeriparnak is nagyon sok lehetősége lenne arra, hogy változtasson.

A só felhasználásának mérséklésével ugyanis népegészségügyi szinten tudnának javítani a helyzeten.

A túlzott sófogyasztás az egész fejlett világban nagy probléma. Az Egyesült Királyságban ráadásul minden négy felnőttből egy tartósan magas vérnyomással küzd. A vérnyomásnövekedés hátterében egy sor tényező áll, ilyen az életkor, a túlsúly, és nem utolsó sorban a sok só fogyasztása.

Paul Elliott professzor rámutatott arra is, hogy a só gyakorta nem túl szembetűnő módon kerül be az étrendünkbe. Egészen komoly mennyiség, a napi sóbevitel mintegy 75 százaléka a feldolgozott élelmiszerekből származik, ezek közé tartoznak például a kenyérféleségek, és a gyerekeknek szánt snackek is.

Az élelmiszeripari sófelhasználás mérséklésére persze már korábban is születtek ajánlások, hiszen a túlzott sóbevitel ártalmai mér régóta ismertek. Az Egyesült Királyságban azonban 2014-ben lefektetett ajánlásokat az élelmiszergyártók nehezen vagy sehogy sem adaptálják – mindössze 37 százalékuk felel meg az öt éve előírt sztenderdeknek.

A professzor szerint ugyanakkor komolyabban kellene venni a kérdést, mert egy az élelmiszeripar által végrehajtott szignifikáns sócsökkentés érdemben hozzájárulna, hogy a népesség vérnyomása mérséklődjön, ez pedig visszafogná a szív- és érrendszeri betegségek elterjedését is.

Ez utóbbi betegségcsoport a rák mellett a legfőbb halálok a fejlett világban.

Az élelmiszeripar idehaza sem jeleskedik a sótartalom mérséklésében, de üdítő kivételek azért vannak. Egy éve a Kométa kaposvári húsüzem jelentette be, hogy változatlan ízélmény megtartása mellett 25 százalékkal csökkentette egyes – kék címkével jelölt – termékeiben a sótartalmat, és korábban néhány más cég is ígéretet tett ilyesmire.

Forrás: 
imperial.ac.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.