Back to top

Segítség a természetből

A biológiai alapú növényvédelem olyan természetbarát módszer, amivel csökkenthető a környezet és a fogyasztók vegyszerterhelése, ugyanakkor a termesztők számára is megnyugvást hoz, ha néhány károsítót kémiai növényvédelem nélkül tud kiiktatni. A mind szigorúbb szermaradék-határértékek miatt mind többek figyelme fordul az ilyen módszerek felé.

Hasznos élő szervezetek
Fotó: Horváth Csilla
Elsősorban növényházban lehet tisztán biológiai alapú növényvédelmet folytatni, de mind több a szabadföldön bevethető megoldás. A természet a lehetőségek széles tárházát nyújtja a hasznos rovaroktól egészen a talajlakó gombákig, baktériumokig, illetve az olyan anyagokig, amelyekkel a növények természetes ellenálló képességét lehet működésbe hozni még a fertőzések előtt.

A klasszikus biológiai védekezéssel még a 19. században kezdtek először próbálkozni a szőlőfiloxéra leküzdésére,

akkor Amerikából próbáltak ragadozóatkát betelepíteni Európába, majd a hétpettyes katicát utaztatták Új-Zélandra levéltetvek elleni védekezésül.

A ragadozó és parazitoid ízeltlábúak számos faját használjuk most is: vannak, amelyeket kis zacskóban rakunk ki a növényházban (pl. ragadozó poloska), másokat egyik ültetvényből a másikba lehet vinni, miután összegyűjtöttük a telelő egyedeiket (pl. ragadozó atka), illetve szabadon bocsátott és a természetben fennmaradó faj pl. (fürkészdarázs) gazdagíthatja a hazai ökoszisztémát. Ezt a módszert a behurcolt kártevők ellen vetik be, amikor az eredeti élőhelyükről célzottan betelepítik a természetes ellenségüket.

Az új fajok behozatalának megvannak a kockázatai, amit rossz tapasztalatok után igyekszünk elkerülni. Ha úgynevezett generalista ragadozót vagy parazitoidot vetünk be, fennáll a veszély, hogy nemcsak a célszervezetet szorítja vissza, hanem más rovarokat is megtámad, vagy a honos rokonai elől veszi el a táplálékot. Ez utóbbi történik napjainkban a harlekinkaticával.

Feromon légtértelítés szőlőben
Fotó: Horváth Csilla
Elsősorban molykártevőktől védhetjük meg az ültetvényeket, ha megakadályozzuk a párosodásukat, és azzal a tojásrakást. Erre a célra alkalmas a feromonos légtértelítés, amit mind nagyobb területen használnak hazánkban is szőlő és gyümölcsök védelmére. Hasonló megoldás, ha valamilyen csalogatóanyaggal gyűjtjük össze a kártevőket, erre irányuló fejlesztések folynak a Növényvédelmi Kutatóintézetben.

Talajlakó kártevők ellen lehet védekezni fonálférgekkel, amelyek a légzőnyílásokon keresztül hatolnak be a rovarlárvák testébe és a magukkal hurcolt baktériumok pusztítják el azt. A fonálférgek tovább szaporodnak a testében, majd újabb áldozatot keresnek. Munkájuk akkor hatékony, ha állandóan nedves a talaj és legalább 12 °C-os. A fonálférgek más fajai viszont veszélyes károsítók, ellenük pedig hurokvető gombát lehet bevetni.

Különböző mikrogombák másként is hasznosak lehetnek a számunkra, például káros rovarok vagy más talajlakó gombafajok elpusztításával, kiszorításával. A baktériumok és vírusok is hasznos segítőink, gondoljunk csak a Bacillus thuringiensis hatóanyagú rovarölő szerekre, vagy az almamoly granulovírust tartalmazó készítményekre. Baktérium termeli a spinozad rovarölő hatóanyagot, ami tehát a biológiai növényvédő szerek körébe tartozik, de a hagyományos növényvédelemben is használják.

Növényi eredetű hatóanyag a régóta ismert piretrin, amit máig lehet alkalmazni a biotermesztésben, vagy a neem-fa magjából nyert azadiraktin, ami természetes eredetű felszívódó, biológiai kitinszintézis-gátló és táplálkozás blokkoló rovarölő szer.

A Kertészet és Szőlészet jövő heti tematikus lapszáma a már zöldségtermesztési technológiává érett megoldásokat ismerteti és kitér a dísznövény- és a gyümölcstermesztésben használható hasznos élő szervezetekre is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.