Back to top

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

A statisztikai adatok azt mutatják, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak többsége, pontosan 60% -a férfi. De a nők részaránya miért csak 40 százalék? Honnan származik ez a tendencia? Nos, az általános vélemény szerint a gazdaságok működtetése olyan munka, amely nagy fizikai erőt igényel.

Ellenben a gyakorlat azt mutatja, hogy nem csak a fizikai erő fontos, hanem a jó vezetési készség, a 
tevékenységek összehangolása, a közgazdaságtan ismerete és a pontos tervezés.

Ráadásul a modern technológiák használata miatt a fizikai erő nem is olyan fontos, mint több évtizeddel ezelőtt.

A mezőgazdasági tevékenység gyakran családi hagyomány. A továbbadott vállalkozás minden egymást követő generáció számára kihívást jelent, különösen akkor, ha nincsenek férfiak a családban. Ez volt a helyzet Agnieszka Tołłoczko asszonynál, aki egy farmot vezet a lengyel Mazúr-tóvidéken.

- Szembesültem azzal a ténnyel, hogy nincs fiútestvérem, és édesapám, amikor majd a megérdemelt nyugdíjas éveit tölti, nekem kell vezetni a gazdaságot. belevágtam és most már nem szeretnék mást csinálni  - mondja Agnieszka Tołłoczko, aki  négy gyermek anyja, és a gyermekei felbecsülhetetlen támogatást és segítséget nyújtanak neki.

Agnieszka asszony minden nap közel 1000 hektáros területet gondoz Nidzica-ban egy dombos területen, ahol főként a  gyenge vízkészletű talajok dominálnak. A szigorú feltételek miatt mindig érdekelték az innovatív termesztési módszerek. Agnieszka közel 20 évet dolgozott apja oldalán, először állatgondozóként, majd adminisztrációs és logisztikai alkalmazottként.

- Nagyon gyenge homokos talaj állt rendelkezésünkre a gazdálkodáshoz, ez majdnem olyan, mint a sivatag, víztartó képessége alacsony. Ezért a gazdaság átvételét követően úgy döntöttem, hogy közel 70 hektáros területen burgonyát termesztünk. Már az első évben 50 tonna/hektár hozamot értünk el. Elhatároztam, hogy a következő időszakban a burgonya termesztési területét 120 hektárra növelem. Érdemes volt megtenni, mivel itt 20-30 éve nem vetettek burgonyát, így nagyon jó minőségű termés várható” –mondta Agnieszka asszony.

A sikeres érdekében Agnieszka elvégezte a szükséges beruházásokat, azaz egy tárolóhely építését és új gépek beszerzését.  Az újdonságok közé tartoznak a speciális burgonyaszedő-kombájnok mellett a traktorok, műtrágyaszóró  és az önjáró permetező berendezés, amely  36 méteres munkaszélességgel rendelkezik.

Összességében a gépparkot egy John Deere 6155M és egy 6175M traktor, valamint egy  T670i kombájn és egy R4040i önjáró permetező alkotják.

A precíziós gazdálkodás érdekében a komplett gépparkot a John Deere telematikai rendszerébe integrálták (JDLink azaz gép-gép közötti összeköttetés). Az Auto Track,  vagyis az integrált precíziós mezőgazdasági rendszer lehetővé tette a hatékonyság növelését, miközben csökkenti az üzemelő terhelését és fáradtságát.

A  JD Link telematikai rendszer összeköti a terepen található összes gépmodellt az irodával és a mobil eszközökkel.

Ennek köszönhetően két  másodpercenként  megtekintheti az üzemeltető a gép teljesítményét és leállását,  az átlagos fogyasztást, a folyadékszinteket stb. Ezekkel az innovatív alkalmazásokkal éves szinten 100 000 zloty (kb: 7, 5 millió Ft) takarítható meg.

Agnieszka munkája nemcsak  gazdasági szempontból jelentős, hanem az egész burgonyaipar számára  fontos lépés.  Meg kell említeni, hogy Lengyelország világvezető volt a burgonyatermesztésben, és  vissza kívánja szerezni a pozícióját.  Ennek egyik fontos lépése, hogy 2019. augusztus 23-25-én Nidzica ad otthont a POTATO POLAND elnevezésű nemzetközi burgonya napoknak.

 

Forrás: 
agronews.com.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Száraz, hűvös, szeles idő várható

Az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségünkben. Ez egyrészt száraz (pedig nagy szükség lenne a további esőre), másrészt hűvös (a hét első felében reggeli fagyok is várhatók), ráadásul szeles idővel jár (ami erősen szárít és a beporzó rovarok, a méhek munkáját hátráltatja a javában virágzó gyümölcsfákon).

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.