Back to top

Egyszerű, de hatékony megoldás a paradicsom-levélaknázómoly ellen

A hajtatott paradicsom növényvédelme ma már a biológiai megoldásokon alapul. A mediterrán térségből érkezett paradicsom-levélaknázómoly azonban fölborította a hasznos szervezetek betelepítésével kialakított egyensúlyt, és kémiai kezelések mellett is kockáztatja a termesztés eredményességét. A szükséghelyzeti engedéllyel hazánkban is használható feromonos légtértelítéssel megoldható a gond.

A paradicsomlevél-levélaknázómoly feromonját – ahogy az állókultúrák kártevői esetében – speciális belső szerkezetű diszpenzerek tartalmazzák. Azokból a környezeti tényezők függvényében az egyszeri kihelyezést követő 120-150 napon keresztül egyenletes mennyiségben jut az illatanyag a légtérbe. Ez pedig az említett időszakban állandó védelmet ad a károsító ellen. A technológia fontos része, hogy

hajtatásban még az ültetés előtti napokban helyezzünk ki hektáronként 800-1000 diszpenzert, így a kezdetektől gátoljuk a Tuta absoluta felszaporodását.

A paradicsom-levélaknázómoly a bogyókat is megfúrja
A légtértelítés önmagában nem szünteti meg az aknázómolyok kártételét, a lepkék ugyanis nem kizárólag szaglás útján, de vizuálisan is megtalálják a „randipartnerüket”. Viszont az ültetés utáni időszakban a hasznos élő szervezetek (például a Macrolophus ragadozó poloskák) védelmi rendszerének fölépüléséig, szermaradékmentes és felhasználóbarát eszköz a paradicsom aknázómolyok károsításának elhatalmasodása ellen. A későbbiekben pedig kontroll alatt tartja a populációt. Így a termelők nem kényszerülnek a sokszor csak feketetechnológiában alkalmazható, a szermaradék és szerrezisztencia kialakulásának veszélyét is magában hordozó, engedélyezett dózison felüli növényvédőszer-használatra.

A kártevő ellen bevethető feromont forgalmazó Biocont Kft, a Floratom Kft. újszegedi növényháztelepén  két különálló termesztőberendezésben állította be  a nemzetközi protokoll szerinti  összehasonlító kísérletét, és az első eredmények bizonyították a termék hasznosságát. Amíg a kezeletlen házban a vizsgált levelek csaknem 10 százalékán mutatkozott a paradicsom-aknázómoly kártétele, a kizárólag Isonet T®-vel kezelt területen jóval kisebb, 60-80 százalékkal kevesebb volt az aknák száma a feromonos technológiának köszönhetően.

A fermonokat a diszpenzerek tartalmazzák

A kísérlet részleteiről, illetve a kártétel csökkentése érdekében ajánlott kiegészítő intézkedésekről Forray Alfréd, a Floratom Kft. növényvédelmi vezetője véleményét is olvashatjuk a Kertészet és Szőlészet 13. heti tematikus számában.

Ha nem arakjuk ezt látni
Fotó: Biocont Kft.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

Elő a naptárral: közeleg az év legnagyobb ökoturisztikai programja!

Javában zajlanak az előkészületei a Magyar Nemzeti Parkok Hete programjának, amelyen várhatóan idén is tömegek vesznek majd részt. Utánajártunk, mire számíthatnak azok, akik hazánk különleges természeti értékei közt szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

Csicseriborsó vírus dinnyén

Marokkóban közel 17 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, a termés megközelíti a 620 ezer tonnát. Néhány éve új vírusbetegség ütötte föl a fejét, ami húsbarnulással, valamint a termés torzulásával és megkeményedésével jár. A kórokozó a csicseriborsó klorotikus törpülés vírus (CpCDV), amely a világ meleg éghajlatú vidékein számos növénycsalád tagjait betegíti meg.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.