Back to top

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

A Szokolya községhez tartozó Királyréten, a Börzsöny legnépszerűbb kirándulóhelyén fontos fejlesztést adtak át az Erdők Világnapján: az Ipoly Erdő Zrt. Kirándulóközpontja 205 millió forintból, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program forrásából készült el. Az ünnepélyes átadáson részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki elmondta, a környék a 21. századi magyar erdők mintapéldája: egy olyan gyönyörű, természetes közeg, amely infrastruktúrájával a városból érkezők minden igényének megfelel.

„Tájba illő alapanyagokkal és stílusban készült el a kirándulóközpont, amely éppen ezért olyan, mintha mindig is itt állt volna” – fogalmazott a miniszter, akinek szavai szerint a Királyrét folyamatos fejlődése egybecseng a tárca által képviselt célokkal. Nagy István elmondta, távlati céljuk a zöldebb, környezettudatosabb Magyarország megteremtése, e téren pedig

különösen fontos szerepük van az erdőknek, amelyekbe egyébként a tavasz folyamán 22 millió facsemetét ültetnek az állami erdőgazdaságok.

A miniszter hangsúlyozta, a Bejárható Magyarország Program rég nem látott fejlesztéseket hozott az erdőkbe, amelyek mára a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontokká váltak. Nagy István hozzátette, a királyréti beruházás a környezettudatos gondolkodás terjesztését szolgálja, hisz a többfunkciós épület a turisztikai szolgáltatásokon túl hely- és gazdálkodástörténeti bemutatóval is szolgál a látogatóknak.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes átadón elmondta, a bemutatóhelyen a többi közt a Börzsöny hegység kialakulását és az itt élők elődök erdőhasználatát is prezentálják, méghozzá interaktív formában, modellek segítségével. Mint mondta, e helyszín különösen kedvelt a kirándulók körében; ezt mutatja, hogy a Királyréti Erdei Vasútra tavaly összesen 120 ezren váltottak jegyet. Kiss László hangsúlyozta, az általuk kezelt erdőterületeken, 

a Börzsönyben és a Cserháton az elmúlt 9 évben közel 5 milliárd forintban hajtottak végre fejlesztéseket.

Azokból pedig ezután sem lesz hiány: Verőce község határában szabadidőpark, a Királyréttel szemközti Várhegyen pedig kilátó épül.

Beszédet mondott az avatáson Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is. Mint mondta, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a következő nemzedékek is felismerjék az erdők adta örömöket.

A tavaly útjára indított Csodaszarvas iskolai közösségi program révén például idén 7700 gyermek tölthet el a tanév vége után több napot erdei iskolában,

s nagyjából 10-szer ennyien vehetnek részt év közben – szintén e program részeként – természet- és hagyományismerettel kapcsolatos programokon. Rétvári Bence hozzátette, az állami erdőgazdaságok fontos partnerként vesznek részt az ez irányú törekvésekben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombási Mónika: Meglepetés

Gombási Mónika frissen végzett erdőmérnök, nem régóta dolgozik a Bakonyerdő Zrt.-nél. Már gimnazista korában vonzotta a fotózás, de akkor a lovak szerelmeseként elsősorban a négylábúakat örökítette meg.

A magyar vetőmag-szakma sikerre van ítélve

„A hazai vetőmag-ágazatnak vezető szerepet kell betöltenie agráriumunkban”- adta meg az alaphangot a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hozzátette, a világban zajló gazdasági változások egyre nagyobb kihívást jelentenek, a hazai agrártermelés fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják.

Frászt kapott a túrázó, miután kibontotta a bozótosban talált zsákot

Felkerült a legnépszerűbb internetes oldalra egy bejegyzés, amely egy több szempontból is aggályos esetet taglal. A hozzászólók dühösen és értetlenkedve adtak hangot véleményüknek az ügy kapcsán, amelyet a hatóságok is igyekszenek felgöngyölíteni.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

Változatlan forgatókönyv: a szakestély

A selmeci diákhagyományok jelenleg is élő rendezvényét, a szakestélyt lázas előkészület előzi meg, amit a Major domus irányít. A terem lefoglalása, berendezése, a névre szóló meghívó, az úgynevezett invitáló czédula szétküldése, a sör megrendelése, a zsíros kenyerek elkészítése, a leendő tisztségviselőkkel való egyeztetés után elérkezik a várva várt pillanat.

Indul a gombaszezon

Annak ellenére, hogy Magyarországon meglehetősen sok erdei gomba terem, rendkívül kevés az olyan étterem száma, amelyben kínálják is a terméket. Pedig a gombászásnak nagy hagyománya van itthon, és az általános fogyasztásban sem áll a legutolsó helyen az ország.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.

Visszavonták az országos tűzgyújtási tilalmat

Az elmúlt hét csapadékos időjárásának köszönhetően jelentősen csökkent a tűzveszély az erdő és mezőgazdasági területeken, ezért 2019. április 16-tól az ország teljes területén visszavonásra kerül a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Élénkülő agrárkapcsolatok Szerbia és Magyarország között

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter Goran Trivan, szerb környezetvédelmi miniszterrel, valamint Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel az ötödik Magyar - Szerb Kormányzati Csúcstalálkozón, Szabadkán.

Így csökkenthetik a városban élők a stresszhormonokat

Egy amerikai kutatás szerint a városban élőknek elég mindössze napi húsz percet a szabadban tölteniük. Ezzel jelentősen csökkenthetik a stresszhormon szintjüket.