Back to top

Öregedő szőlőoltványosok

„Hazánkban 100-110 szőlő oltványiskola, s öregedő oltványosok jellemzik a szakmát”- hangzott el Keszthelyen, a szőlő szaporítóanyag előállítást és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdéseit zászlajára tűző tanácskozáson.

Korbuly János, a NÉBIH Kertészeti Szaporítóanyag-felügyeleti Osztályának nyugalmazott vezetője felhívta a figyelmet, hogy az ágazat életben maradásáért annyi jövedelmet kell képezni, hogy megérjen vele foglalkozni.

Korbuly János
Fotó: viniczai

Ma hazánkban a szőlő oltványosok több mint fele évente 50 ezernél kevesebb szaporítóanyagot állít elő, csak harmaduk éri el az 50-100 ezer darabos határt, s alig két százalékuk termel egymillió feletti oltványt.

Összehasonlításképpen, nekik olyan gazdaságokkal kell versenyezniük, mint az olasz Rauscedo-i Szőlőtermelő Szövetkezet – VCR -, amely több, mint 250 fajta, négyezer alany-klón kombináció, tíz rezisztens szőlő, évi 110 millió oltványát kínálja a gazdáknak. A hazai termelés életben maradása hosszútávon kétséges, szükség van egy bizonyos üzemméretre, hogy magyar oltványok kerüljenek a hazai termelőkhöz. Ez több szakmai okkal is indokolható. Részben a külföldön előállított klónokat az ottani viszonyokra szelektálták, illetve az olyan karantén – szaporítóanyaggal terjedő - betegségek, mint a szőlő aranyszínű sárgasága vagy a Xylella az olaszoknál sokkal gyakrabban fordul elő.

Fotó: viniczai

A szaporítóanyag előállítás jórészt támogatásfüggő. Az uniós csatlakozást követően 2010-re ismerték ki a magyarok a brüsszeli pályázatok mikéntjét, s az addig élet-halál között lebegő magyar oltványkészítés – amely megérte a KGST összeomlását, amikor milliószámra égettek el az importból megmaradt szaporítóanyagot -, újra magára talált. Ugyanakkor

a kiszámíthatatlan szőlőárakra és támogatási viszonyokra nehéz a kis termelőknek rugalmasan reagálniuk.

Nehéz felkészülni a következő uniós támogatási ciklus, a maihoz képest várhatóan jóval alacsonyabb összegéhez is, ami újra megrengetheti a szakmát.

Forrás: 
aiph.org/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Cirokból származó rovarriasztók

Amerikai kutatók megvizsgálták, hogy a cirok által termelt, flavonoidoknak nevezett vegyületek képesek-e védelmet biztosítani a zöld kukorica-levéltetű (Rhopalosiphum maidis) ellen.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

A tápanyagellátás befolyásolja a vörösborok minőséget

Olaszországban mind nagyobb szerepet kap a szőlőtermesztésben az öntözés, a klímaváltozás közvetlen következményeként. Ezt lehetőségként fogják föl, amivel a vörösborok minőségén is javíthatnak. Tápoldatozással ugyanis térben és időben precíziósan tudják szabályozni a tápanyagellátást, a szőlő fejlődési szakaszaihoz igazítva.

Ökológiai vagy bio?

Az ökológiai vagy biotermesztés fogalmának tisztázása igen időszerű, hiszen nemcsak a hazai termesztésben, hanem a külföldi megnevezésekben is sokszor zavaros a két módszer megkülönböztetése.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Méhkockázati monitoring program: szigorúbb ellenőrzés, több mintavétel

Nyolcadik éve zajlik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében. A vizsgálat a korábbi években méhmérgezéssel érintett körzetekben alkalmazott növényvédelmi technológia hatósági ellenőrzésére irányul. A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt 2019-ben emelt mintaszámmal folytatódik a program.