0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

TOP10: szántóföldi gépek

A német gazdák nemcsak az időjárás előrejelzésére szolgáló meteorológiai barométert figyelik, hanem a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) tagjai körében végzett közvélemény-kutatást is.

Ennek alapján a mezőgazdasági erő- és munkagépgyártók értékeléséről évente készített arculati barométer fontos számukra, amely az általuk gyártott technikai eszközök és a velük kapcsolatos szolgáltatások megítélését, minősítését tükrözi.

A DLG 2014 óta megújult szempontok alapján, új módszertan alkalmazásával, a hazánkban is ismert Kleffmann céggel karöltve végzi éves felmérését a mezőgazdasági gépeket és termelési inputokat gyártók, illetve beszállítók, valamint a különféle szolgáltatók és intézetek vevői megelégedettségéről. Tavaly is mintegy 700 különböző korú, köztük számos nagyobb méretű farmot művelő, szakképzett gazda a márkaismertséget, a márka iránti lojalitást, a márka preferálását, illetve a márkaelégedettségét, valamint a márkaimázs, az innovációs és kommunikációs tevékenységet négy csoportban pontozással értékelte. Kérdéskörönként 0-25, összesen akár 100 ponttal jutalmazhatták az érintett cégóriásokat. Az összeállítást múlt év novemberében, a Hannoverben rendezett EuroTier nemzetközi kiállításon tették közzé.

A halmozott pontszámok alapján a szántóföldi gépeket gyártó mezőgépgyárak sorában az országos tízes lista összetétele nem változott, csak néhány helycsere figyelhető meg a tabellán. Ugyanakkor az összesített bizalmi index a 2017-es 453 pontról 471-re növekedett.

Egymás után harmadszor végzett az első helyen az AGCO konszern európai zászlóshajója, a német Fendt 60 ponttal,

megelőzve az azonos pontszámot (55) elért, szintén multinacionális CLAAS és Amazone cégeket. A dobogósokat a 2017. évi harmadik John Deere követi, amely 3 pont különbséggel szorult a negyedik helyre, utána a Lemken és a Horsch található. A mezőny második felében szinte azonos megítéléssel a Kuhn, a Case IH, a Krone és a Deutz-Fahr szerepel. A listában három kivételtől (John Deere, Case IH, Kuhn) eltekintve domináns német gyártókat találni, ami egyrészt a német gazdák nagyfokú bizalmát jelenti a saját márkákhoz, másrészt a német mezőgépipar erejét is mutatja.

A differenciált értékelésekben néhány érdekes eltérés figyelhető meg a korosztályos és az üzemméret szerinti rangsorokban.

A 30 év alatti gazdák és a középső (41-50 év közötti) generáció körében a Fendt mögött a második az Amazone, harmadik pedig a John Deere lett, de a fiataloknál helyet kapott a Rabe és a Rauch, kiszorítva a Case IH, illetve a Krone márkákat, a középkorúaknál pedig a Krone és a Deutz-Fahr helyett szintén a Rauch, valamint a New Holland fért fel a listára.

Az időseknél az első helyre került a CLAAS, szorosan nyomában a Fendt-tel meg az Amazone-val. A 10 hektár alatti területen gazdálkodók értékelésében minimális különbséggel követi egymást az élen a Fendt, az Amazone és a CLAAS, de a sor végén a Pöttinger szerepel a hiányzó Horsch helyett. A 250-500 hektáros gazdáknál a Fendt után a John Deere és az Amazone a legnépszerűbb márka. Az 1000 hektár feletti területeket reprezentáló, főleg a keleti tartományokban működő gazdaságoknál Fendt, CLAAS és John Deere a sorrend, visszaigazolva ezeknek a márkáknak az élenjáró szerepét.

A német gazdák véleményét tükröző „DLG Imagebarometer 2018” iránymutató lehet a hazai mezőgazdasági termelők, vállalkozások gazdaságainak fejlesztését szolgáló korszerű erő- és munkagépek kiválasztásához. A Top-10 listában szereplő népszerű márkák hazánkban is hozzáférhetők.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság