0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Az uborkát is megvédik a ragadozók

A három nagy hajtatott kultúra közül a paradicsom és a paprika integrált technológiája egyértelműen sikertörténet. Az uborkáé viszont a növény morfológiai fölépítéséből, illetve a kultúra hosszából adódóan számos kérdést vet föl, ám megoldható.

A polifág növényházi kártevők előszeretettel károsítják az uborkaállományt, az ellenük való védekezés sikere az idény előtt összeállított növényvédelmi programon alapul, hiszen az időzítést, a kijuttatni tervezett szervezetek fajösszetételét és dózisát csak közösen, a termelővel egyeztetve, az állományra szabva lehet jól meghatározni.

A hajtatott uborka technológiája a paprikáéhoz hasonlóan megelőző (preventív) kezeléssel, az Amblysieus swirskii ragadozó atkákat tartalmazó tenyészőtasakok (Swirskiline) kifüggesztésével kezdődik, közvetlenül a palántázás után. Az egész állományban helyezzünk el tasakokat, ha pedig kiegészítő kezelésre, foltkezelésre kerül sor, akkor a szórós kiszerelésnek köszönhetően pontosan és gyorsan pótolhatjuk a ragadozó atkákat.

Az Amblyseius swirskii ragadozó atka a tripszek tojásait és lárváit egyaránt fogyasztja.

Naponta 2-4 tojást rak, gyors szaporodásának és falánkságának köszönhetően nemcsak a tripszek elleni védelemben segít, de késlelteti a takácsatkák és a molytetvek megjelenését is, ezáltal a védekezés gerincét adja.

A molytetvek gyors szaporodása sokszor fejtörést okoz a termesztőknek, ám megfelelő védekezési stratégiával kiválóan kordában tarthatók. Az Encarsia formosa (Encarline) a már tiszta állományba telepíthető, de legkésőbb az első liszteskeegyedek megjelenésekor ki kell juttatni. Ha dohányliszteske is megjelenik az állományban, akkor az Eretmocerus eremicus kijuttatása válik indokolttá. 

A takácsatkákat is képes visszaszorítani A. swirskii ragadozó atka, ha azonban mégis észleljük a kártevőt, egy másik ragadozóatka-fajt, a Phytoseilus persimilist vethetjük be ellene.

A technológiai részleteit Sira-Kovács Judit ismerteti a Kertészet és Szőlészet 13. heti tematikus számában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet