Back to top

Cserjemetszési egyszeregy

Nem mindegy, hogy melyik cserjét mikor metsszük. Ha rossz időpontot választunk, éppen azokat a virágrügyeket távolítjuk el a bokorról, ami a díszét adja. A cserjék és évelők metszésével kapcsolatos tudnivalókat Bori Krisztián Gábor, a Borostyán Faiskola munkatársa foglalta össze a Specialmix Kertészeti Kft. gödöllői szakmai napján.

Az előző évi vesszők oldalrügyein tavasszal virágzó fajokat (pl. Forsythia, Jasminum, Hamamelis) közvetlenül a levirágzás után metsszük 4-6 rügyre, vagy 2-3 rügypárra. Ugyancsak a virágzást követően metszhetjük az előző évi vesszők és 2-3 éves gallyak csúcsrügyeiből rövid oldalhajtásokon virágzó fajokat (pl. Syringa, Hydrangea macrophylla, Potentilla fruticosa). Elegendő 2-3 évente metszeni őket. Az éves vesszőket csak akkor ajánlatos metszeni, ha fiatal növény elágazódásának serkentése a cél.

Az előző évi vesszők oldalrügyeiből rövid oldalhajtásokon tavasszal virágzó fajokat (pl. Weigela, Deutzia, Philadelphus) elvirágzás után metsszük 4-6 rügyre, vagy 2-3 rügypárra. Célunk, hogy folyamatosan minél több megfelelő vastagságú egyéves vessző fejlődjön a bokron.

Az aranyvesszőt közvetlenül a levirágzás után metsszük 4-6 rügyre
Az aranyvesszőt közvetlenül a levirágzás után metsszük 4-6 rügyre

Az azévi hajtások csúcsain virágzó fajokat (pl. Hibiscus, Buddleja, Hydrangea arborescens) tavasszal, a kihajtás előtt kell metszeni. Az előző évi levirágzott vesszőket 4-6 rügyre, vagy 2-3 rügypárra kurtítsuk vissza.

Az idősebb gallyak oldalrügyeiből közvetlenül nyílókat (pl. Chaenomeles, Celtis, Pyracantha) tavasszal a kihajtás előtt, vagy azzal egy időben metszhetjük. Az éves vesszőket a felükre, harmadukra vágjuk vissza.

Az évelők metszése nem mindig egyértelmű, hiszen néha nehezen különíthetők el a cserjéktől (pl. levendula).

A tőlevélrózsás fajoknál a virágzást követően rendszerint visszaszárad a szár, így azok eltávolítására szorítkozik a metszés.

A talaj közeli rüggyel telelőknél és a hagymásoknál is egyszerű a helyzet, mert csak az elszáradt lombozat eltávolításáról kell gondoskodnunk.

A tavasszal nyíló párnás, elfekvő szárú évelők (pl. Aubrieta, Saxifraga, Iberis) hajtásait az elvirágzás után a felükre, harmadukra érdemes visszametszeni a felkopaszodás elkerülése érdekében.

A nyáron nyíló, lombozattal telelő törpecserjéket és párnás évelőket a virágzás előtt erőteljesen metsszük akár néhány centis részekre.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

A fagyal növényvédelme

A fagyalfélék gyakran ültetett, népszerű lombhullató, téli zöld vagy örökzöld cserjék. Mint minden növényfajt, ezt is „felfedezte magának” néhány kórokozó és kártevő.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.

Így ültessük át a cserepes virágunkat, hogy ne sérüljön

A cserepes növényeknek néhány évente szükségük van az átültetésre. A tavasz a legjobb időszak arra, hogy ezt megtegyük.

Az életre kelt festmény: Claude Monet kertje

Az impresszionista festő kertje és háza Normandiában, Párizstól másfél óra autóútra, Rouen és Le Havre irányában, Givernyben található. A kert március végétől október végéig látogatható, évente több mint félmillióan keresik föl.